Külföld

Nincs fegyvernyugvás nyugdíjreformügyben

Kedden is utcára mennek a francia tüntetők

Folytatódott pénteken Franciaországban a tervezett nyugdíjreform elleni tiltakozás és közlekedési sztrájk: a szuperexpresszek 10, a regionális vonatok 30 százaléka közlekedett, a pályaudvarok országszerte kihaltak voltak, míg a 14 párizsi metróvonalból kilenc zárva tartott, és a többi vonalon is csak a reggeli és az esti csúcsforgalmi időkben indultak el a szerelvények, a közutakon viszont csak lépésben lehetett haladni a több száz kilométeres dugókban.

Nincs fegyvernyugvás nyugdíjreformügyben
Ez nem egy néhány napig tartó hangulat megnyilvánulása
Fotó: AFP/Hans Lucas/Yann Castanier

A szociális megmozdulás egész hétvégén folytatódik a párizsi közösségi közlekedésben, s a vonatoknak is csak 15 százaléka indul el.

A szakszervezetek keddre újabb tiltakozónapot hirdettek: „Találkozunk az utcán december 10-én” – jelentette be Catherine Perret, a CGT szakszervezet egyik vezetője. „A labda most a kormányoldalon van” – tette hozzá a szakszervezeti vezető. „Ez nem egy néhány napig tartó hangulat megnyilvánulása” – hangsúlyozta Bernadette Groison, a közoktatási dolgozók legfőbb szervezetének, az FSU-nak a főtitkára.

Édouard Philippe tegnap elmondta, hogy szerdán mutatja be a reform teljes tervezetét. Megerősítette, hogy a kormány továbbra is határozott a 42-féle nyugdíjrendszer egységesítésében, de azt fokozatosan kívánja végrehajtani. „Meg vagyok arról győződve, hogy a szakszervezetekkel meg fogjuk találni a megfelelő egyensúlyi pontot” – fogalmazott.

A tiltakozó szervezeteket egyébként hétfőn fogadja Agnes Buzyn  nyugdíjért felelős egészségügyi és szolidaritási miniszter és Jean-Paul Delevoye, a nyugdíjreformért felelős kormánybiztos. A miniszter jelezte, hogy „meghallotta a franciák dühét”, és hozzátette, hogy van még tárgyalási mozgástér.

Több felmérés is azt mutatja, hogy a franciák kétharmada indokoltnak tartja a nyugdíjreformot, de ugyanennyien a sztrájkot is támogatják, mert úgy érzékelik, hogy rosszul járhatnak egy új rendszerrel.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom