Külföld

Érdekeltek vagyunk Japán sikereiben

Hazánk rendíthetetlenül az észak-koreai nukleáris leszerelést követeli – hangsúlyoztaOrbán Viktor, miután fogadta őt Abe Sindzó, aki erősítené kapcsolatait a V4-ekkel

A magyar–japán kapcsolatok szorosabbra fűzéséről is tárgyalt pénteken Orbán Viktor és Abe Sindzó Tokióban. A magyar kormányfő Budapestre hívta japán partnerét.

Érdekeltek vagyunk Japán sikereiben
A magyarok hálásak a japánok bizalmáért – mondta Orbán Viktor Abe Sindzónak
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A világ katonai, biztonsági és gazdasági átalakulásának főbb kérdéseiről, valamint a kétoldalú kapcsolatokról folytatott megbeszélést pénteken Orbán Viktor miniszterelnök japán hivatali partnerével, Abe Sindzóval Tokióban. A tárgyalás utáni sajtótájékoztatón a magyar kormányfő az MTI szerint hangsúlyozta, Magyarország és Japán érdekelt egymás sikereiben. Japán a legnagyobb ázsiai befektető Magyarországon, ezért számunkra fontos az ország sikere, és minél eredményesebb lesz, annál nagyobb összegben fektethet be hazánkban – fejtette ki, hozzátéve: Abe Sindzó biztosította, hogy Tokió is érdekelt a magyar sikerben, ezért támogatja, hogy modern technológiai beruházások érkezzenek Magyarországra.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy a magyar–japán kapcsolatok különlegesek, „van lelki tartalmuk is”. Felidézte, hogy 1990-ben Japán volt az az állam, amelyben „egypercnyi bizalmatlanság sem volt” hazánkkal szemben, nem kérte vissza azonnal a hiteleit, fejlesztéseket hozott az országba, és segített, hogy túléljük ezt a nehéz időszakot. Hozzátette: a magyarok hálásak ezért.

A kormányfő szerint tisztelői vagyunk a japán kultúrának és civilizációnak, mert „a magyar ember fejében és lelkében minden különösen értékes, ami egyedi”. Kijelentette, hogy Magyarország rendíthetetlenül az észak-koreai nukleáris leszerelést követeli, és megbízható partnere Japánnak a térség békéjének megőrzésében. A kormányfő egyúttal budapesti látogatásra hívta japán partnerét.

A tájékoztatón Abe Sindzó kijelentette, Japán tovább szeretné bővíteni gazdasági kapcsolatait Magyarországgal. Szavai szerint a két ország hagyományosan jó baráti kapcsolatokat ápol, és a közép-európai rendszerváltozás óta eltelt harminc év alatt a két ország gazdasági kapcsolatai is jelentősen fejlődtek. Közölte, hogy a hosszú idő óta stabilan kormányzó Orbán Viktorral egyetértenek a még szorosabb együttműködésben, országa egyúttal szeretné szorosabbra fűzni kapcsolatait a visegrádi csoport többi országával is. A japán kormányfő kiemelte: azt kérte magyar partnerétől, hogy országa hídszerepet töltsön be Ázsia és Európa között.

A felek tegnap egyezményt írtak alá a Stipendium Hungaricum megállapodás meghosszabbításáról, magyar vendégoktatói pozíció létesítéséről a Josai Nemzetközi Egyetemen, és exporthitel-biztosítói együttműködési megállapodást is kötöttek.

A találkozó előtt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mondott a Japán Külkereskedelmi Szervezet (Jetro) kelet–közép-európai szemináriumán. A tárcavezető kiemelte, Közép-Európa jelentősége az elmúlt években folyamatosan nőtt, Európa gazdasági növekedési motorjává vált. A visegrádi csoportról szólva közölte, tagjainak gazdasági növekedése több mint duplája az európai átlagnak, de a csoport politikai tekintetben is erős. Mint mondta, Közép-Európa sikerének titka, hogy itt racionális, a józan észre alapozott politikákat folytatnak az országok.

Magyar Kulturális Intézet nyílt Tokióban

A kulturális együttműködés kiváló hátországot jelent a politikai és gazdasági kapcsolatok fejlesztéséhez – jelentette ki Szijjártó Péter pénteken Tokióban, a Magyar Kulturális Intézet megnyitóján. A külgazdasági és külügyminiszter beszédében felidézte, 150 évvel ezelőtt az Osztrák–Magyar Monarchia és Japán szerződést kötött barátságukról, a kereskedelemről és a hajózásról. Mint mondta, Tokió és Budapest kapcsolatai soha nem voltak olyan jók, mint most, ennek pedig a legfontosabb oka, hogy az együttműködést mindig kölcsönös tisztelet jellemezte. Szijjártó szerint Japán és Magyarország a változások közepette is folyamatosan erősödik, mindkét állam büszke nemzeti identitására, kultúrájára és történelmi hagyományaira, és csak az ilyen országok lehetnek erősek. Kiemelte: a Magyar Kulturális Intézet megnyitásával újabb lehetőséget teremtenek a kapcsolatok fejlesztésére.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink