Külföld

Könnygáz, zászlóerdők, rátelepedő radikálisok – az évtized legnagyobb sztrájkja Franciaországban

Macron ellenében

A nyugdíjreform ellen vonultak utcára a franciák tegnap az évtized legnagyobb sztrájkjának tartott megmozduláson. A zöm Párizsban vonult fel, ahol tizennégy metróvonalból csak három működött, rengeteg légi járatot is töröltek, a szolidaritásból tüntetőktől eltekintve szinte senki nem moccant ki otthonról – ők viszont sok százezren voltak.

Könnygáz, zászlóerdők, rátelepedő radikálisok – az évtized legnagyobb sztrájkja Franciaországban
Fotó: AFP/Hans Lucas/Théo Giacometti

A vasúti és tömegközlekedés dolgozóihoz csatlakoztak a tanárok is, így hatszáz párizsi általános iskolából csak háromban volt tanítás. A szakszervezetek ezzel akarták meghátrálásra kényszeríteni Emmanuel Macron elnököt a nyugdíjreform kapcsán. Mint Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő lapunknak elmondta, Franciaországban, bár elült a sárgamellényesek nagy tüntetéssorozata, továbbra is súlyos társadalmi konfliktusok vannak.

S bár a legutóbbi felmérések szerint a nyugdíjreformot támogatja a többség, sokan félnek attól, hogy rosszabbul járnak az új, a jelenlegi negyvenkétféle nyugdíjrezsimet egyesítő újítástól, és még kevésbé bíznak abban, hogy a kormány végig is tudja majd csinálni. Mint Soós hozzátette, rengeteg radikális baloldali csatlakozott a megmozdulásokhoz, ami nem csoda, elvégre a szervező CGT szakszervezet kommunista gyökerekkel bír, a kormány jellemzően ilyenkor a mérsékeltebbekkel tárgyal, megosztva a tiltakozókat – tette hozzá a szakértő, aki szerint ugyanakkor figyelemreméltó, hogy Marine Le Pen jobboldali radikális pártja, a Nemzeti Tömörülés is jelentős erőkkel van jelen a tiltakozók körében. Helyszíni jelentések összecsapásokról, könnygázról és több száz őrizetbe vett emberről szólnak.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom