Külföld

Egymillió forintos büntetés az Európai Parlamentben

Tíznapi napidíjat vontak meg Angelo Cioccától, a Liga képviselőjétől, amiért Ankara szíriai műveletei elleni tiltakozásul török csokoládét szórt az elnökség elé

Szigorúan fellép az Európai Parlament elnöke, David Sassoli a képviselői performance miatt: több mint egymillió forintos szankciót szabott ki egy olasz politikusra, aki csokoládét dobált a felszólalása alatt.

Egymillió forintos büntetés az Európai Parlamentben
Drága édesség – a török delegáció ajándék csokijával példálózott a jobboldali olasz képviselő, egymillió forintnyi bírságot kapott a demokrácia székesegyházában
Fotó: MH/Európai Parlament

Súlyosan megbüntették az olasz Liga európai parlamenti képviselőjét Angelo Cioccát, amiért a szíriai török katonai műveletekről szóló vitában váratlan módját választotta a tiltakozásnak. Az EP október 23-i plenáris ülésén Ciocca meglehetősen szenvedélyesre sikerült, olasz nyelvű felszólalása közben felmutatott egy doboz török csokoládét, amit néhány héttel korábban – elmondása szerint – egy török állami delegáció hozott ajándékba a képviselőknek. „Nagyon remélem, hogy mindazon kollégák, akik megkapták ezt a doboznyi török csokoládét, lesznek olyan bátrak, és visszaadják azt a török hatóságoknak, akiknek vér tapad a kezéhez” – mondta Ciocca, majd hozzátette: „Én nemet mondok erre a Törökországra.”

Felszólalása után a képviselő odament az elnökség asztalához és a földre szórta az édességeket. Mairead McGuinness – aki az EP egyik alelnökeként az ülést levezette – arra kérte Cioccát, hogy menjen vissza a helyére, az akcióját pedig úgy minősítette: „Ez a párbeszéd helye, itt nem lehet hangoskodni, kiabálni és dobálózni.”

Az ír néppárti politikus megdöbbentőnek és elfogadhatatlannak nevezte az olasz képviselő megnyilvánulásait. Ciocca megpróbált válaszolni McGuinnessnek, ám már nem kapott szót. Az olasz jobboldali politikus másnap írásban nyújthatta be észrevételeit, és kijelentette, véleménynyilvánítása szerint tartózkodott a nem megfelelő magatartástól, nem zavarta meg a rendet, és egyébként is beazonosítható a szándéka, nem a parlament méltóságát sértette.

Az EP vezetését nem győzte meg Ciocca érvelése. David Sassoli, az EP olasz szociáldemokrata elnöke később határozatot hozott, amelyben közölte, a Liga képviselőjének akciója agresszív és elfogadhatatlan, sérti az EP méltóságát és hírnevét, tiszteletlen volt a többi jelen lévő képviselővel szemben, ráadásul a napirendben is csúszást okozott, hiszen a következő felszólaló nem kapott szót közvetlenül utána (az EP-ben egyébként elég gyakran csúszik a napirend, akkor is, ha senki sem dobál csokoládét – a szerk). Sassoli ezért megvonta Ciocca napidíját tíz napra, valamint öt ülésnapra eltiltotta a parlamenti munkától, beleértve bizottságokat és küldöttségeket is.

Az Európai Parlament honlapján megtalálható adatok alapján a képviselők napidíja 320 euró, a Cioccára kirótt büntetés tehát valamivel több, mint egymillió forint.

Segíteni kell a Nyugat-Balkánt a migráció elleni harcban

Az uniós integráció mélyítése és az EU bővítése haladhat kéz a kézben – jelentette ki Várhelyi Olivér az Európai Parlament külügyi bizottságának brüsszeli vitáján. A szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős uniós biztos felszólalásában kiemelte: a Nyugat-Balkáni országok támogatása Európának is érdeke, hiszen ha az unió közvetlen szomszédsága stabil, erős gazdasággal rendelkezik, az az EU-nak is jó. Beszélt arról is, hogy a Nyugat-Balkán országai a migráció területén eddig is együttműködtek az unióval, ugyanakkor a régiónak több segítségre van szüksége a kihívások leküzdéséhez. Várhelyi Olivér elmondta, erősíteni kell az együttműködést a Nyugat-Balkánnal, és dinamizálni kell az integrációs folyamatokat. A biztos szerint a régió Európa szívéhez tartozik, és Albániával, valamint Észak-Macedóniával is meg kell nyitni a csatlakozási tárgyalásokat. Ezt megelőzően brüsszeli sajtótájékoztatóján Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szintén arról beszélt, hogy a Nyugat-Balkán országai számára világossá kell tenni, hogy Európa számít rájuk. Von der Leyen stratégiai hibának nevezte az Albániával és Észak-Macedóniával tartandó csatlakozási tárgyalások megkezdésének elhalasztását. (HSz)

Die Welt-interjú

Varga Judit: Az új bizottsági elnök szem előtt tartja Kelet-Közép-Európa érdekeit is

Varga Judit
Varga Judit
Fotó: MH

Noha biztosan lesznek konfliktusok, Ursula von der Leyen szem előtt tartja a kelet- és közép-európai országok érdekeit és gondjait, ezért vele „esélyünk nyílik az újrakezdésre” – nyilatkozta Varga Judit igazságügyi miniszter (képünkön) a Die Weltnek. A német lapban megjelent interjúban hangsúlyozta: az Európai Bizottság új elnöke kioktatás helyett meg akarja érteni régiónk helyzetét. Kiemelte, a kormány nagy sikere és együttműködési készségének bizonyítéka, hogy Várhelyi Olivér kapta a bővítési és szomszédságpolitikai portfóliót. Varga szerint Von der Leyennek a bizalmat is helyre kell állítania az EU-ban, Jean-Claude Juncker bizottsági elnöksége alatt ugyanis az eléggé leépült, hiszen Európát rendszerint jó és rossz országokra osztották. A tárcavezetőt a migrációról, valamint uniós szolidaritásról is kérdezték. Varga hangsúlyozta: az EU külső határainak védelme, valamint a problémák helyben kezelése is beletartozik a felelősségvállalásba.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom