Külföld

Rákóczi szobra ismét Beregszászban

Magyarországról Kárpátaljára érkezett kedden Rákóczi Ferenc lovas szobra, amelyet a tervek szerint december 17-én avatnak fel Beregszász központjában.

Rákóczi szobra ismét Beregszászban
Daru helyezi a földre a szobrot
Fotó: mukachevo.net

Brenzovics László, a szoborállítást Beregszász polgármesteri hivatalával közösen kezdeményező Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke elmondta, hogy sikerült Magyarországról zökkenőmentesen Kárpátaljára szállítani II. Rákóczi Ferenc életnagyságú lovas szobrát, a Püspökladányban élő és alkotó Győrfi Lajos alkotását. A szobrot Beregszászban, a Budapest téren állítják fel - tette hozzá.

A szobor a Budapest téren áll majd
A szobor a Budapest téren áll majd
Fotó: mukachevo.net

A KMKSZ elnöke szerint a Budapest tér - a talapzattal együtt hat és fél méter magas lovas szoborral - zarándokhely lesz egész Kárpátalja számára, hiszen II. Rákóczi Ferenc fontos történelmi személyisége mind a kárpátaljai magyaroknak, mind a ruszinoknak. A fejedelem a régióban élő valamennyi nép jogainak védelmében folytatta szabadságharcát, ezért emlékét ma is ápolják a vidéken - emlékeztetett Brenzovics László.

A „Sum Deo pro Patria et Libertate!” felirattal ellátott emlékmű talapzatát még júniusban telepítették. Ugyanakkor továbbra sem ismert, hogy az ukrán kulturális minisztérium véleményezte-e az emlékművet, illetve engedélyezte-e annak felállítását. 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom