Külföld

Meginoghat a német nagykoalíció

A mélypontra került szociáldemokraták felrúghatják az együttműködést Merkelékkel, akik viszont nem akarják újratárgyalni az erről szóló szerződést

A kereszténydemokratákkal való együttműködés kritikusai fogják átvenni a Német Szociáldemokrata Párt vezetését. Angela Merkel kancellár hivatalosan nem aggódik, pedig a sajtó szerint lenne rá oka.

Meginoghat a német nagykoalíció
Merkel székébe kerülhet, ha az SPD balszárnya bizonyul erősebbnek
Fotó: AFP/Dpa/Sven Simon/Annegret Hi

Cáfolta tegnap Steffen Seibert német kormányszóvivő, hogy napirenden lenne a koalíciós szerződés újratárgyalása. Seibertet annak kapcsán kérdezték Angela Merkel kancellár álláspontjáról, hogy a hét végén olyan társelnököket választott a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), akik kritikusan állnak hozzá a Kereszténydemokrata Unióval (CDU) való közös kormányzáshoz. A szóvivő gratulált is Saskia Eskennek és Norbert Walter-Borjansnak, akik győztesen kerültek ki a jelöltállítási eljárásból, és a pénteken kezdődő pártkongresszuson hivatalosan is megválasztják őket.

Az SPD balszárnyában – ahová a két leendő társelnök is tartozik – elsősorban azért bírálják a nagykoalíciót, mert választásról választásra épül le a párt támogatottsága. Folyamatosan alulmúlják az addigi mélypontokat, a friss felmérések szerint a 2002-ben még 38,5 százalékon álló SPD ma csak 13-14 százalékot kapna, a legtöbb ismert párt megelőzné.

A német sajtó értékelései szerint Walter-Borjans és Esken megválasztásával kétségessé vált, hogy 2021-ig egyben marad-e a nagykoalíció, noha a CDU vezetői már a hét végén siettek rövidre zárni ezeket az esélylatolgatásokat.

Németország 2020-ban az Európai Unió soros elnöke lesz, és mivel a nagykoalíció mindkét pártja gyengén szerepel a felméréseken, egyik vezetőjük sem akar politikai öngyilkosságot elkövetni az előre hozott választásokkal – mutatott rá elemzésében a Deutsche Welle.

A két viszonylag ismeretlen leendő társelnök azonban nem tartozik az SPD élvonalába, és meggyőződésük, hogy pártjuk népszerűsége azért apad, mert túl közel került a politikai centrumhoz és túl távolra szociáldemokrata gyökereitől. A portál szerint kérdés, meddig jutnak az ambícióikkal, az mindenesetre biztos, hogy bírják a tagság támogatását, hiszen a szavazáson lekörözték a párt egyik prominensét, Olaf Scholz alkancellárt és jelölttársát, Klara Geywitzet.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom