Külföld

Terrorizmusért elítélt bűnöző ölt Londonban

Az Iszlám Állam állítása szerint egyik harcosuk volt a brit fővárosban késelő Usman Khan,a merénylet miatt felülvizsgálják a próbaidős szabadlábra helyezés szabályozását

Többek között robbantásos merényletek előkészülete miatt ítélték el 2013-ban azt a férfit, aki pénteken két embert megölt, hármat pedig megsebesített Londonban. Az Usman Khan néven azonosított elkövető feltételes szabadlábon volt a terrortámadás elkövetésekor.

Terrorizmusért elítélt bűnöző ölt Londonban
A terrortámadás áldozataira emlékeznek a London Bridge-nél
Fotó: AFP/Ben Stansall

Megerősítette a brit rendőrség szombaton azokat a médiaértesüléseket, miszerint egy terrorcselekményért elítélt férfi követte el a London belvárosában pénteken történt késes támadást, amelyben ketten meghaltak. A 28 éves, Usman Khan néven azonosított elkövető Staffordshire megyében lakott, robbantásos merényletek előkészülete és dzsihadista kiképzőtábor létrehozásának terve miatt volt börtönben.

Neil Basu, a Scotland Yard terrorelhárítási parancsnokságának vezetője az MTI szerint közölte, a férfit 2013-ban ítélték jogerősen 16 évi börtönre, azzal a kikötéssel, hogy minimum nyolc év letöltése után kerülhet feltételesen szabadlábra, ennek ellenére már tavaly decemberben próbaidőre bocsátották. Basu tájékoztatása szerint a rendőrség egyébként házkutatást tartott egy Staffordshire megyei címen, más gyanúsítottakat pedig nem keresnek a késeléssel összefüggésben.

A merénylet a Cityben, a londoni halárusok ősi céhének épületében, a Fishmongers’ Hallban kezdődött, és a London Bridge-en folytatódott. Az épületben egy büntetőjogi tudományos rendezvény zajlott, amelyen a támadó is részt vett. Az elkövető elektronikus azonosítót is viselt magán, emellett Neil Basu elmondása szerint volt rajta egy mellény, amely valódi robbanószert nem tartalmazott.

Cressida Dick, a Scotland Yard főparancsnoka közölte, hogy a rendőrök öt percen belül a helyszínen voltak, és agyonlőtték a támadót. A merényletben rajta kívül  ketten haltak meg, a rendezvény koordinátora, a 25 éves Jack Merritt és egy önkéntes szervező, a 23 éves Saskia Jones. Még egy férfi és egy nő pedig megsérült.

A december 12-i előre hozott választásokra készülő Boris Johnson kormányfő, aki szombaton Cressida Dickkel felkereste a merénylet helyszínét, a BBC-nek nyilatkozva értelmetlennek nevezte, hogy a brit büntetés-végrehajtási törvény lehetővé teszi a súlyos bűncselekményekért elítéltek idő előtti szabadlábra helyezését, és a mostani merénylet is ennek egy igen erőteljes bizonyítéka.

Ezek után a brit igazságügyi minisztérium vasárnap közölte, hogy a kormány sürgősséggel felülvizsgálja a próbaidős szabadlábra helyezések szabályozását. Johnson a bejelentés után a BBC televízióban elmondta, 74 körül lehet azoknak a száma, akiket terrorizmus miatt ítéltek börtönbüntetésre, de Khanhoz hasonlóan büntetésük letelte előtt elengedték őket. Hozzátette, amennyiben a Konzervatív Párt nyer az előre hozott választásokon, szigorítja a súlyos bűncselekmények elkövetőire vonatkozó ítélkezési jogszabályokat, így a terrorcselekményekért és az egyéb, szélsőséges indíttatású bűncselekményekért megállapított börtönbüntetéseket az elítélteknek az utolsó napig le kellene tölteniük, kivétel nélkül.

Usman Khan már korábban is készült terrorcselekmények elkövetésére
Usman Khan már korábban is készült terrorcselekmények elkövetésére
Forrás: AFP

Az Iszlám Állam egyébként egy nappal a merénylet után az Aamák hírügynökségen keresztül azt állította, hogy egyik követőjük volt a londoni terrortámadás elkövetője. Khan a brit Express szerint Anjem Choudarynak, a 2018-ban szabadult iszlamista imámnak a tanítványa és barátja volt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyar kormány együttérzését és részvétét fejezte ki a történtek miatt Dominic Raab brit külügyminiszternek írt levelében. „Ez az értelmetlen és brutális támadás megerősít bennünket abban a meggyőződésünkben, hogy továbbra is kitartóan küzdenünk kell a terrorizmus ellen” – írta a magyar tárcavezető. A minisztérium később közölte, hogy a rendelkezésre álló információk alapján a támadásnak nincs magyar érintettje.

Homályos a hágai támadás oka

Elfogta szombaton a holland rendőrség az előző napi hágai késes támadás gyanúsítottját. Pénteken este háromnegyed hétkor egy férfi késsel támadt az emberekre a belváros egyik legforgalmasabb bevásárlóutcáján, ahol a karácsonyi szezon kezdete és a „Black Friday”-akciók miatt is sokan voltak. A férfi két 15 éves lányt és egy 13 éves fiút támadott meg, akik könnyebben sebesültek meg, azóta már kiengedték őket a kórházból. A hágai rendőrség nagy erőkkel folytatott hajtóvadászatot, és végül egy hajléktalanszállón találták meg a 35 éves, hajléktalan férfit. A Reuters vasárnapi híradása szerint a rendőrség azt közölte, hogy a férfit kihallgatták, és egyelőre nem tudják, miért támadt a fiatalokra, de terroristamotiváció jelét nem látták. A támadást mindössze néhány órával a londoni késelés után követték el, amiről azóta kiderült, hogy terrorcselekmény volt.
(ŐM)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom