Külföld

Késes terrortámadás volt Londonban

Ketten meghaltak a London belvárosában pénteken elkövetett késeléses terrortámadásban. A gyanúsítottat a rendőrök agyonlőtték.

Késes terrortámadás volt Londonban
Rendőrök nem messze a London Bridge-től
Fotó: AFP / DANIEL SORABJI

Cressida Dick, a Scotland Yard főparancsnoka pénteken késő este tartott rövid sajtótájékoztatóján hivatalosan megerősítette a két halálos áldozatról szóló, a brit médiában nem sokkal korábban megjelent értesüléseket és közölte, hogy a támadásban hárman megsérültek.  

A londoni rendőrség vezetője egyelőre sem a gyanúsított, sem a sérültek, illetve a halálos áldozatok kilétéről sem árult el részleteket. Kijelentette: tart az áldozatok azonosítása, a hatóságok mindenekelőtt a hozzátartozókat akarják felkutatni és értesíteni.

A vizsgálat érdekeire hivatkozva nem volt hajlandó érdemben válaszolni arra a kérdésre sem, hogy a gyanúsítottnak a rendőrség szerint lehettek-e bűntársai.  

Elmondta ugyanakkor, hogy a támadás a London hídnak a pénzügyi központ, a City felőli végénél kezdődött, a londoni halárusok ősi céhének épülete, a Fishmonger's Hall mellett.

Cressida Dick tájékoztatása szerint a rendőrök öt percen belül a helyszínen voltak és agyonlőtték a támadót.  

Boris Johnson brit miniszterelnök, aki a december 12-ére kiírt előrehozott parlamenti választások konzervatív párti kampányát irányítja, péntek este megszakította vidéki kampánykörútját, és visszatért a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalba. Nem sokkal később adott nyilatkozatában közölte, hogy az incidens óta a hatóságok ellenőrzésük alá vonták a helyzetet.

Johnson közölte azt is, hogy a kormányzó Konzervatív Párt törölte a decemberi előrehozott választások kampányának péntek estére tervezett rendezvényeit, ő pedig összes szombati hivatalos programját lemondta.

Hozzátette: ha a lelőtt elkövetőn kívül még bárkinek köze volt a támadáshoz, a hatóságok kézre kerítik, és az igazságszolgáltatás előtt kell felelnie e bűncselekményért.

Boris Johnson kijelentette, hogy Nagy-Britanniát soha nem lehet megfélemlíteni vagy megosztani ilyen jellegű támadásokkal.  

Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője is közölte, hogy a Labour felfüggesztette péntek este a kampánytevékenységet.

Pénteken késő estére összehívták a brit kormány különleges helyzetekben ülésező tanácskozó testületét (COBRA).

A londoni rendőrség első beszámolójában még az állt, hogy a támadás körülményei egyelőre nem egyértelműek, de a hatóságok elővigyázatosságból „úgy kezelik a történteket, mintha az incidens a terrorizmushoz lenne köthető”.

Neil Basu, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetője azonban a londoni rendőrség székháza előtt tartott rövid péntek esti sajtótájékoztatóján elmondta: a hatóságok terrorcselekménynek nyilvánították a támadást, és a vizsgálatot a Scotland Yard terrorelhárítási parancsnoksága irányítja.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a rendőrség továbbra is „nyitott kérdésként” kezeli a támadó indítékait.

Elmondta azt is, hogy a gyanúsítotton olyan mellényt találtak, amilyent öngyilkos robbantást elkövető merénylők használnak, de a vizsgálat eddigi eredményei szerint a gyanúsított által viselt mellény nem tartalmazott valódi robbanószert.

A lelőtt gyanúsítottról készült, médiafelületeken megjelent fotókon az látszik, hogy a támadó testén ragasztószalagnak tűnő eszközzel rögzített szerkezet volt.

Neil Basu elmondta, hogy a nyomozók folytatják a környék aprólékos átkutatását, és a nagy kiterjedésű lezárások várhatóan hosszabb ideig érvényben maradnak.

A rendőrtiszt kérte, hogy lehetőleg mindenki kerülje el a környéket.

A helyszín London egyik leglátogatottabb turistanegyede, a közelben van Nyugat-Európa legmagasabb felhőkarcolója, a Shard, és az egyik legnépszerűbb piac, a Borough Market, amelyet szombatonként tízezrek keresnek fel.

A környéket kiszolgáló, hatalmas forgalmú London Bridge Station metróállomást és vasúti pályaudvart a merénylet után lezárták, de péntek este újból megnyitották.

A London hídon két és fél éven belül ez a második terrorcselekmény.

A pénteki késeléses támadás helyszínének közvetlen közelében 2017. június 3-án este három terrorista egy furgonnal a híd járdájára hajtott fel, ahol gyalogosokat gázolt el, majd a Borough Market környékén sok embert megkéselt. A támadásban heten életüket vesztették, 48-an megsérültek.

A kiérkező fegyveres rendőri egység a három merénylőt az első bejelentéstől számított nyolc percen belül agyonlőtte.

Néhány héttel korábban hasonló támadás történt a parlament közvetlen közelében lévő Westminster hídon is, ahol egy magányos elkövető szintén a járdán közlekedő gyalogosok közé hajtott, majd furgonjából kiszállva késsel megölt egy rendőrt.

A támadót a parlament fegyveres őrsége agyonlőtte. Ennek a merényletnek öt halálos áldozata volt.

Azóta mindkét hídon beton- és acélelemekből álló kordonnal választották el a járdát az úttesttől.

Priti Patel brit belügyminiszter e hónap elején azt jelentette be, hogy mérsékelték a brit hatóságok a nagy-britanniai terrorkészültség szintjét. Patel az intézkedést bejelentő közleményében hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a terrorfenyegetettség továbbra is magas.

Az ötfokozatú skálán akkor az addig érvényben volt második legmagasabb, „súlyos” szintről a harmadik szintre, „jelentősre” módosították a készültségi fokozatot. A nagy-britanniai terrorkészültségi fokozat 2014 augusztusa óta nem volt ilyen alacsonyan.

A Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetője a készültségi fokozat mérséklésének november eleji bejelentéséhez fűzött nyilatkozatában részletek nélkül elmondta: a terrorelhárító szolgálat hozzávetőleg 800 vizsgálatot folytat, és 2017 óta 24 terrortámadási terv végrehajtását akadályozta meg.

Szijjártó Péter együttérzését fejezte ki a brit népnek a londoni terrortámadások miatt

A magyar kormány együttérzését és részvétét fejezte ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Dominic Raab brit külügyminiszternek a pénteki londoni késeléses terrortámadás miatt küldött levelében, egyúttal hangsúlyozta: a támadás megerősíti őket abbéli meggyőződésükben, hogy továbbra is kitartóan küzdeni kell a terrorizmus ellen.

Szijjártó Péter a levélben - amelynek magyar fordítását tárcája eljuttatta az MTI-nek - azt írta Dominic Raabnak, hogy „gondolatainkban es imáinkban az áldozatokkal és családjaikkal vagyunk.”

„Ez az értelmetlen és brutális támadás megerősít bennünket abban a meggyőződésünkben, hogy továbbra is kitartóan küzdenünk kell a terrorizmus ellen. Az Egyesült Királyság számíthat Magyarország megingathatatlan szövetségére” - tette hozzá a magyar diplomácia irányítója.

A minisztérium később azt közölte, hogy a jelenlegi információk szerint a támadásnak nincs magyar érintettje.

Kapcsolódó írásaink