Külföld

Kiszelly: Megkésett lépés az EU reformja

Jó, de megkésett lépés a német és a francia kormánynak az Európai Unió reformját célzó kezdeményezése - mondta Kiszelly Zoltán politológus pénteken az M1 aktuális csatornán.

Kiszelly: Megkésett lépés az EU reformja
Kiszelly Zoltán politológus
Fotó: MH

Hozzátette: Emmanuel Macron, francia elnök már 2017 szeptemberében párbeszédet szorgalmazott Európa jövőjéről a Sorbonne egyetemen tartott beszédében.

A francia elnök akkor egy közös eurózóna-költségvetést szeretett volna, azért, hogy Franciaországnak, Olaszországnak és Spanyolországnak ne kelljen olyan átalakításokat, neoliberális megszorításokat eszközölnie, amilyeneket a németek és a hollandok elvárnak tőlük, de ez nem történt meg - emlékeztetett.

A szakértő szerint a kezdeményezésről szóló dokumentumot tudatosan egy nappal Ursula von der Leyen megválasztása előtt szivárogtatták ki. Emmanuel Macron valószínűleg ezzel a külpolitikai hiperaktivitással próbálja elterelni az elégedetlen, tüntetésekre járó franciák figyelmét az ország gazdasági stagnálásáról, a belpolitikai nehézségekről és az életszínvonal romlásáról - fogalmazott Kiszelly Zoltán.

A műsorban elhangzott, hogy a dpa hírügynökség által kedden kiszivárogtatott dokumentum szerint Berlin és Párizs felkarolja az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek azon javaslatát, hogy kétéves tanácskozássorozat induljon Európa jövőjéről.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom