Külföld

„Európa már régóta missziós terület”

Morális kötelességünknek nevezte az üldözött keresztények védelmét Gulyás Gergely, Marijana Petir horvát politikus pedig uniós irányváltásról beszélt lapunknak

Véget ért a keresztényüldözésről szóló háromnapos budapesti konferencia. A résztvevők a segítségre szoruló közösségek közvetlen támogatását és az európai megújulás szükségességét hangsúlyozták.

„Európa már régóta missziós terület”
Petir: Az állásfoglalások és petíciók mellett más módon is harcolni kell
Fotó: Európai Parlament

Az üldözött keresztények védelme morális kötelességünk, olyan ügy, amiért a nemzetközi színtéren is ki kell állnunk – hangsúlyozta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a keresztényüldözésről szóló budapesti háromnapos konferencia zárónapján. Kiemelte, a 21. században „lesz alkalom arra, hogy megállítsuk a keresztényüldözés minden fajtáját, a véres népirtásokat éppúgy, mint az Európában egyre gyakoribb diszkrimináció különböző formáit”, a sikerhez azonban megújulásra van szükség a közéletben és a tudományos életben is, hogy legyen erőnk, bátorságunk és bölcsességünk kiállni az üldözöttek mellett. Gulyás szerint megújulásra van szükség a hitéletben is, mivel Európa régóta missziós terület, és „úgy tűnik, lépésről lépésre vágjuk el keresztény gyökereinket”. Hiszünk abban, hogy ez a folyamat nem megfordíthatatlan – tette hozzá.

A Hungary Helps Programmal kapcsolatban elmondta, az a nemzetközi gyakorlattal szemben a helyismeretre épít, „mi magunk visszük egészen a rászorulókig a segítséget”, hiszen jobb, ha a nehéz helyzetben lévők mondják meg, mire van szükségük, és ha közvetlenül hozzájuk juttatjuk el segítséget.

Azbej Tristan üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár a Facebookon jelzésértékűnek nevezte, hogy az általa nevezett államtitkárság a Miniszterelnökséghez tartozik, ez ugyanis azt üzeni, hogy „a magyar kormány és a miniszterelnök számára kiemelt prioritású ügyről van szó”.

A második alkalommal megrendezett nemzetközi konferencián felszólalt mások mellett Orbán Viktor kormányfő, Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Gebran Bassil libanoni külügyminiszter, valamint Joe Grogan, az Amerikai Egyesült Államok elnökének belpolitikai tanácsadója is.

„A konferenciát remekül szervezték meg, nagyon magas szinten, és úgy hiszem, hozzá fog járulni ahhoz, hogy felhívjuk a figyelmet a keresztényüldözésre a Közel-Keleten és szerte a világban” – nyilatkozta lapunknak Marijana Petir volt horvát európai parlamenti képviselő, aki maga is részt vett a konferencián és a közösségi médiában részletesen beszámolt róla. A néppárti politikus szerint ha azt akarjuk, hogy a keresztények megmaradjanak a szülőföldjükön, nem csak a túléléshez szükséges segélyt kell nekik felajánlanunk, hanem a reményt a jövőre, a teljes életre. Az állásfoglalások, bizottságok és találkozók üdvözlendőek, de Európának más módon is harcolnia kell az emberi jogok megsértése ellen – tette hozzá. Petir szerint az EU hiába a legnagyobb adományozó a világon, a pénz mellett egyértelmű politikára is szükség van, az uniós adófizetők pénzét közvetlenül a helyi egyházakhoz kell eljuttatni, ugyanis ők a megbízható partnerek a segélyezésben és fejlesztésben, hiszen ismerik az emberek valódi igényeit és el is számolnak a költségekkel az EU felé.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom