Külföld

Orbán: Horvátország nem lehet sikeres egy sikeres Magyarország nélkül

Magyarország támogatja az EU horvát elnökségének célkitűzéseit - jelentette ki Orbán Viktor kormányfő csütörtökön Eszéken Andrej Plenkovic horvát kormányfővel tartott munkaebédjét követően.

Orbán: Horvátország nem lehet sikeres egy sikeres Magyarország nélkül
Orbán Viktor magyar kormányfő (középen) Eszéken, mellette jobbra Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

A 2020 első félévében esedékes horvát EU-elnökség célkitűzéseiről szólva Orbán Viktor újságíróknak nyilatkozva kijelentette: „mind a négy pont közel áll a szívünkhöz, nagyszerű lenne, ha a kormányfő és a horvát diplomácia teljesíteni tudná az általa kitűzött célokat”.

A bővítés mindig fontos témája a horvát és a magyar fél közötti egyeztetéseknek, mindkét ország elkötelezett azon országok segítésében, amelyek csatlakozni szeretnének az Európai Unióhoz és meg is felelnek a feltételeknek, talán még jobban is, mint korábban - tette hozzá a magyar kormányfő.

A kétoldalú kapcsolatokról szólva azt mondta, „történelmileg jól megalapozottak, nemcsak barátok vagyunk”, az együttműködés bizonyos esetekben stratégiai a két ország között. Egyértelműnek nevezte, hogy Horvátország nem lehet sikeres egy sikeres Magyarország nélkül, és ez fordítva is igaz. „Nagyon is érdekünk, hogy szomszédaink sikeresek legyenek” - hangsúlyozta.

A kisebbségek szerepe különösen fontos ebben - emelte ki, hozzátéve, hogy Magyarország minden tőle telhetőt megtesz a területén élő horvát kisebbségért, és örömmel látja, hogy Horvátország ugyanerre törekszik a magyar közösség identitásának, kultúrájának és oktatásának megóvásával. Végül kijelentette, a csütörtöki tárgyalásokat követően rendkívül derűlátó a kétoldalú kapcsolatok jövőjét illetően.

Orbán Viktor újságírók arról is kérdezték, hogy a tárgyalásokon szóba került-e a Fidesz tagságának - a Horvátországban kormányzó HDZ által is megszavazott - felfüggesztése az Európai Néppártban (EPP), amely a múlt héten Zágrábban tartotta tisztújító kongresszusát. A magyar miniszterelnök válaszában azt mondta, tisztelik a horvát kormánypártot, ő személy szerint különösen. Úgy vélekedett, hogy a HDZ mindig a Fidesz pártján lesz, mert ugyanazokat az értékeket osztják. „Biztos vagyok abban, hogy soha nem fognak elárulni minket” - fogalmazott, hozzáfűzve, hogy meg tudják beszélni a vitás kérdéseket, „a nyitottság és a barátság” adott.

A Fidesz továbbra is maga dönt a sorsáról az Európai Néppártban

Ismét hangsúlyozta, hogy a Fidesz saját maga dönt sorsáról az Európai Néppártban, meglátják, merre tart majd a tömörülés az újonnan megválasztott vezetés alatt. Amennyiben továbbra is a baloldal felé, akkor ez nem a mi utunk. Amennyiben viszont visszatér kereszténydemokrata gyökereihez, talán az EPP-ben folytatjuk - mondta. Hozzáfűzte, hogy egyelőre várnak, értékelniük kell a helyzetet, és csak utána dönteni. Ez két-három hónapig is eltarthat szerinte.

Andrej Plenkovic arról beszélt, hogy Horvátország és Magyarország baráti országok, és mindkét ország közös érdeke, hogy erősödjön az együttműködés, valamint különböző határon átnyúló projekteket fejlesszen.

Plenkovic kiemelte: Magyarország Horvátországnak az ötödik-hatodik külkereskedelmi partnere. Szavai szerint különösen fontos az általa vezetett kormány számára, hogy mandátuma alatt tovább fejlessze az öt északi és keleti horvátországi megyét.

Objektum doboz

A következő költségvetési időszakban ezekre a területekre nagy hangsúlyt fektetünk, mert mind horvátországi, mind európai viszonylatban el vannak maradva - jelezte. Plenkovic elégedettségének adott hangot, hogy Orbán Viktor kifejezte érdeklődését a horvátországi beruházások, valamint a magyarországi és horvátországi megyék együttműködése iránt.

A horvát kormányfő országa uniós elnökségének prioritásait úgy foglalta össze: Európa, amely fejlődik, összeköt, véd és globális befolyással bír.

Plenkovic elmondása szerint három nagy területre összpontosítanak majd: a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnését követő viszonyrendszer kialakítására, az EU 2021 és 2027 közötti keretköltségvetéséről szóló tárgyalások folytatására, valamint az EU-bővítésére.

Mint mondta, számos találkozót tartanak majd Délkelet-Európa és az EU-tagországok vezetői Zágrábban. Elsősorban meg kell találni a lehetőséget, hogy újra megnyissuk a csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával és Albániával - húzta alá.

„Legyen Szlavónia és Baranya ismét a világ közepe”

A két miniszterelnök a nap folyamán korábban átadta a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ diákotthonát. A megnyitón kiemelte: 80-100 éve Szlavónia és Baranya a két ország leggazdagabb részei közé tartozott.

„Irigyeltek bennünket”, nemcsak a kultúra, hanem a magas életszínvonal miatt is - emlékeztetett.

Kifejtette: ha megkérdeznek egy ott élő horvátot, azt mondja, Horvátország északi szélén él, és ha megkérdeznek egy baranyai magyart, ő azt mondja, Magyarország déli szélén él. Olyan emberek és közösségek, akik azt hiszik, hogy valaminek a szélén élnek, sosem lesznek sikeresek, „csak az az ember lehet sikeres, aki azt gondolja, hogy ahol ő él, az a világ közepe” - jelentette ki Orbán Viktor.

Úgy vélte, nem lehet, hogy ha egyszer valamire képesek volt a két ország a történelem során, azt ne tudnák megismételni.

Hogy újra sikeres legyen ez a térség, össze kell kapcsolni országainkat, mert „ha elszigeteltek maradunk, sikertelenek leszünk” - fogalmazott.

Orbán Viktor hangsúlyozta: ha Horvátország végre belép a schengeni övezetbe - amit Magyarország támogat -, az utolsó akadály is elhárul; Magyarország és Horvátország között szabad lesz az átjárás a kultúra, a sport, az üzleti és politikai kapcsolatok előtt is.

Közölte: mindez lehetséges, és ha „Horvátországnak marad a mostani elkötelezettségű kormánya még tíz évig, és Magyarországnak is marad nemzeti kormánya még tíz évig”, akkor a térségben egész más világ lesz.

Objektum doboz

A miniszterelnök a fiataloknak azt mondta: „divat ma elmenni”, ez nemcsak Horvátország, hanem Magyarország problémája is.

Amikor az ember fiatal, úgy érzi, övé az egész világ, és nem is baj, ha a fiatalok elmennek és tanulnak, tudást gyűjtenek, de rá fognak jönni, hogy a legfontosabb dolog az életben, hogy van hazájuk, ahol várják őket, ahol nem idegenek - mondta.

Kiemelte: a magyar és a horvát kormány azon dolgozik, hogy a két ország olyan hely legyen, ahova van értelme visszajönni. „Magyarországon ez a folyamat már megkezdődött”, és meg fog történni Horvátországban is - tette hozzá a kormányfő.

Orbán Viktor köszönetet mondott a Magyarországon élő horvátoknak, hogy megmaradtak horvátnak, és hozzájárultak az ország sokszínűségéhez, valamint a Horvátországban élő magyaroknak, hogy megmaradtak magyarnak, és hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar nemzet is nagyobb legyen.

A Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (HMOMK) kollégiumának avatására érkező Orbán Viktor miniszterelnököt (k) helyiek köszöntik Eszéken 2019. november 28-án. Balra Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök
A Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (HMOMK) kollégiumának avatására érkező Orbán Viktor miniszterelnököt (k) helyiek köszöntik Eszéken 2019. november 28-án. Balra Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Megköszönte továbbá horvát partnerének, hogy létrehozták a most átadott épületet. Ezt „nagyon köszönik a magyarok” - tette hozzá.

A diákotthon alapkövét Kövér László, az Országgyűlés elnöke Gordan Jandrokovic horvát parlamenti elnökkel tavaly októberben tette le. A húsz éve működő központ kétnyelvű óvodának, általános iskolának és középiskolának is helyet ad, diákotthona azonban eddig nem volt.

Plenkovic: Horvátország és Magyarország kapcsolatában fontos szerepet játszanak a kisebbségek

A horvát kormányfő Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel közösen avatta fel az épületet, amelyet a horvát állam 10 millió kunával (450 millió forint) támogatott.

Plenkovic kiemelte: minkét ország kötelessége, hogy saját politikájában és rendszerében előremozdítsa és ápolja mindazt, amit meg lehet őrizni a két országban élő nemzeti kisebbség identitásában, kultúrájában, oktatásában és hagyományaiban.

A horvát kormányfő emlékeztetett, hogy Horvátországban a népszámlálási adatok szerint valamivel több mint 14 ezer magyar él, míg Magyarországon közel 26 ezer horvát. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem hivatalos becslések szerint mindkét országban nagyobb létszámú a nemzeti közösség.

Számunkra fontos, hogy mindkét nemzeti közösség jól érezze magát abban az országban, amelyben él - hangsúlyozta. Ennek bizonyítéka a két kisebbség helyzete, de a két ország közötti kapcsolatok is - mondta. Úgy vélte: a kisebbségeken keresztül történő párbeszéd hatással van a kér országra, fejleszti és előreviszi Horvátország és Magyarország kapcsolatát.

Az említett együttműködés eredményeként említette a 48 férőhelyes kollégium megépítését, amely valamivel több mint egy év alatt készült el.

Andócsi János, a HMOMK igazgatója beszédében elmondta: a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) a múlt század kilencvenes éveiben álmodta meg magyarok számára azt a komplex, minden oktatási szintet magába foglaló intézményt, amely egy diákotthont is magába foglal. „Két évtized múlva a HMDK ezt az álmot is valóra váltotta” - mondta.

Kiemelte: két évvel ezelőtt, amikor számba vették, hogy hol is tartanak a papírmunkával, rá kellett jönniük, hogy mindent elölről kell kezdeni.

„Mondhatni főnixmadárként született meg ez a gyönyörű épület itt mögöttünk, amelynek az alapjait tavaly októberben raktuk le” - hangsúlyozta. A kollégium alapkövét Kövér László, az Országgyűlés elnöke Gordan Jandrokovic horvát parlamenti elnökkel együtt tette le 2018 októberében.

Szavai szerint az elkészült diákotthon, amely a horvátországi magyarság jövendő értelmiségét hivatott fölnevelni, kielégíti a modern kor minden kívánalmát. „Egy újabb tartópillére a magyarságunknak” - mondta, majd hozzátette: óvoda, általános iskola, középiskola és diákotthon egy intézményen belül egyedinek számít Horvátországban.

Kapcsolódó írásaink