Külföld

Terrorista csoportokká nyilvánítaná a mexikói drogkartelleket az amerikai kormány

Az amerikai kormány a mexikói drogkartellek terrorista csoportokká nyilvánítását tervezi - jelentette ki Donald Trump egy kedden sugárzott rádióinterjúban.

Terrorista csoportokká nyilvánítaná a mexikói drogkartelleket az amerikai kormány
Donald Trump már korábban is úgy nyilatkozott, hogy nagyon komolyan fontolóra vette a mexikói drogkartellek terrorszervezetté nyilvánítását
Fotó: AFP

Az amerikai elnök elmondta: az elmúlt három hónapban ezen dolgozott, és a feladat nem könnyű, aprólékos munkát igényel. Trump arra a kérdésre, hogy az erre vonatkozó végső döntést mikor hozzák meg, csupán annyit közölt, hogy a közeljövőben.     

Kitért a válasz elől arra a kérdésre is, hogy a drogkartellek ellen is indítanak-e a terroristák elleni harcokban már alkalmazott dróntámadásokat.       

Donald Trump már márciusban, a Breitbart News című jobboldali orgánum munkatársainak azt mondta, hogy „nagyon komolyan fontolóra vette” a mexikói drogkartellek terrorszervezetté nyilvánítását.           

Republikánus törvényhozók régóta szorgalmazzák ezt a lépést. Chip Roy texasi képviselő és Mark Green, Tennessee képviselője márciusban fel is vetette a javaslatot, hogy terroristáknak „kijáró” szankciókkal sújtsák a kábítószer-kereskedő csoportokat, de a kezdeményezés akkor abbamaradt. Azóta ismét felerősödtek a terroristává nyilvánítást követelő hangok, és immár demokrata párti politikusok körében is.       

Az Egyesült Államok törvényei szerint terrorszervezetnek minősülnek az olyan csoportok, amelyek terrorakciókat hajtanak végre, vagy megvannak az eszközeik terrorakciók végrehajtására, valamint veszélyeztetik amerikai állampolgárok életét vagy az amerikai nemzet biztonságát. Ha egy személyt, vagy egy csoportot terroristának nyilvánítanak, akkor ezek az emberek nem léphetnek be az Egyesült Államokba és amerikai állampolgároknak tilos tudatosan támogatást nyújtaniuk nekik.  

Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter hétfőn azt mondta: nem számít arra, hogy az amerikai kormány ilyen lépést tesz.

Trump az opiát tartalmú szerek elleni küzdelemre adományozta harmadik negyedévi fizetését

A Fehér Ház egyik tisztségviselője kedden este közölte újságírókkal, hogy Donald Trump az opiát tartalmú szerek elleni küzdelemre adományozta harmadik negyedévi elnöki fizetését.

A neve elhallgatását kérő tisztségviselő elmondta: az elnök a százezer dollárt az egészségügyi államtitkár hivatalának utaltatta át, azzal a megkötéssel, hogy az összeg csakis az opiát tartalmú kábítószerek és gyógyszerek elleni küzdelemre fordítható.  

Donald Trump a kormányzat egyik fő célkitűzésének nevezte az opiátfogyasztás elleni küzdelmet. Az úgynevezett opiátválság az amerikai társadalom egyik legégetőbb gondja. A járványügyi és betegség-megelőzési központ (CDCP) adatai szerint 2017-ben több mint 70 ezer amerikai halt bele az opiát tartalmú szerek túlzott fogyasztásába, legyen szó kábítószer-túladagolásról, vagy gyógyszerfüggőségről.

Az elnök többször utalt arra, hogy alkoholizmusába belehalt testvérbátyja, Fred szomorú példája is ösztökéli őt a függőségek elleni harcra.

„Volt egy bátyám, Fred. Nagyszerű srác, jóképű, jó természetű, nálam sokkal jobb ember volt. De volt egy nagy problémája, az alkohol” - vallotta egy beszédében 2017-ben.

Donald Trump elnöki fizetése évi 400 ezer dollár, de megválasztása óta mindig jótékony célokra ajánlotta fel a teljes összeget. Az idén például a második negyedévi fizetését az országos fősebész, Jerome Adams hivatalának utaltatta át. Adams professzor a marihuána fiatalokra és várandós nőkre gyakorolt kártékony hatását tudatosító kampányokat szervez.

Márciusban az amerikai elnök az első három hónapra járó fizetését a belbiztonsági minisztériumnak adományozta.

Kapcsolódó írásaink

Földi pokol Mexikóban

ĀFegyveres bűnözők tartják rettegésben Culiacán városát, a drogkartell tagjai a napokban többször összecsaptak a rendőrökkel és a hadsereggel is