Külföld

Merkel: A NATO megtartása nagyon fontos Németország számára

A NATO-nak mint védelmi szövetségnek a megtartása nagyon fontos Németország számára - jelentette ki Angela Merkel német kancellár szerdán a berlini parlament alsóházában elmondott beszédében,

Merkel: A NATO megtartása nagyon fontos Németország számára
Angela Merkel német kancellár
Fotó: AFP/John MacDougall

„A NATO megtartása ma legalább annyira érdekünk, mint a hidegháború idején volt, ha nem jobban. Mert (...) Európa nem képes egyedül megvédeni magát” - mondta a kancellár.

Ígéretet tett arra, hogy Németország „a 2030-as évek elejére” teljesíti NATO-tagként tett vállalását, miszerint védelmi kiadásait megemeli a hazai össztermék (GDP) két százalékára. Hangsúlyozta, hogy hazájának a jelenleginél nagyobb felelősséget kell vállalnia a szövetségben.

Beszédében Merkel méltatta az Egyesült Államokat a NATO-ban való szerepvállalásáért, valamint leszögezte: a szervezet kulcsszerepet tölt be a stabilitás érdekében olyan helyeken, mint a Balkán vagy Afganisztán.

„A NATO hetven éve biztosítja a békét” - jelentette ki Merkel.

A hírügynökségek emlékeztetnek arra, hogy Emmanuel Macron francia elnök nemrég bírálta, „agyhalottnak” nevezte a szervezetet, amely hamarosan megalapítása 70. évfordulóját ünnepli.

Kínára kitérve a kancellár felszólította az európai országokat, alakítsanak ki közös álláspontot az ázsiai országgal kapcsolatban. Merkel kiemelte az ötödik generációs (5G) mobiltávközlési hálózatok kiépítését és fejlesztését, amellyel kapcsolatban Washington korábban arra figyelmeztetett, hogy Peking azt kémkedésre is felhasználhatja.

Párizs korábban már jelezte, a maga részéről nem fogja kizárni a kínai tulajdonú Huawei távközlési vállalatot a fejlesztésből, azonban magas fokú biztonsági előírásokat alkalmaz majd.

Merkel hangsúlyozta: ha az európai országok más és más álláspontra helyezkednek Kínával kapcsolatban, az nem Kína, hanem Európa számára lenne katasztrofális.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom