Külföld

Megújulásra szólította fel Putyin az orosz kormánypártot

Megújulásra szólította fel Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton a kormányzó Egységes Oroszország pártot a szeptemberi helyi választásokon elszenvedett veszteségeket követően.

Megújulásra szólította fel Putyin az orosz kormánypártot
Vlagyimir Putyin orosz elnök
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Bár az Egységes Oroszország megőrizte többségét a fővárosi képviselőtestületben a szeptember 8-i választásokon, elvesztette mandátumai egyharmadát.

Az orosz elnök szerint a kormánypártnak vezető szerepet kell vállalnia a társadalom előtt, és meg kell újulnia annak érdekében, hogy megnyerhesse a 2021-es parlamenti választásokat. „A közelgő választások rendkívül fontosak a nemzeti fejlődés folyamatosságának biztosítása, az elért eredmények megőrzése és növelése szempontjából” - jelentette ki Putyin pártja XIX. kongresszusának szombati plenáris ülésén.

Az orosz államfő rámutatott arra, hogy „biztosítani kell a társadalmi konszolidációt Oroszország hosszú távú haladási stratégiáját illetően”. „Ez egy nagyon fontos feladat, a párt munkájának az értelme” - tette hozzá.

Putyin úgy vélekedett, hogy az oroszoknak egyesülniük kell az alapvető értékek körül, az „összes ideológiai sokféleségen vagy párthoz való tartozáson” túlmutatóan. „A legnagyobb érték: Oroszország szuverenitása, nemzeti érdekei, területi integritása. Ez és mindenekelőtt a nép jóléte és az emberek önmegvalósításának lehetősége” - fogalmazott az orosz elnök, aki egyúttal kiállt a demográfiai fejlődés fontossága és az oroszok közötti etnikai és vallási összhang mellett.

Az orosz elnök meggyőződését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a pártnak vissza kell szereznie vezető pozícióit.

Putyin felszólította a „pártkatonákat”, hogy „szerezzék vissza az elvesztett területet és mindenben legyenek vezetők”. „Találják meg magukat, és bocsássák vitára a legégetőbb kérdéseket anélkül, hogy megvárnák a következő éves direkt útmutatásomat. Erősödjenek meg annyira, hogy képesek legyenek ezeket a dolgokat a saját erejükkel megoldani, és hogy képesek legyenek az igazságot keresni” - fogalmazott, jelezve, hogy ha a helyi tisztviselők, bármilyen magas posztot is töltsenek be, nem képesek meglátni a problémákat, akkor a párt „harcosainak” kell azokat feltárniuk.
 

Kapcsolódó írásaink