Külföld

Feszült pillanatokra számíthat a CDU

Ülésezik a válságban lévő német kormánypárt

Ma kezdődik Lipcsében a mélyponton lévő német kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) kétnapos kongresszusa.

Feszült pillanatokra számíthat a CDU
Egy év elteltével újra Kramp-Karrenbauerra és Merzre összpontosul a figyelem
Fotó: AFP/Odd Andersen

Az eseményen részt vevő ezerszáz delegált a Die Welt szerint több konfliktusos témát is megtárgyal, mint a fejkendő viselésének általános iskolai tiltása, emellett várhatóan szó lesz arról, ki legyen a CDU kancellárjelöltje a 2021-es választáson.

Friedrich Merz, aki a CDU jelenlegi vezetőjének, Annegret Kramp-Karrenbauernek volt kihívója a tavaly decemberi pártelnökválasztáson, a közelmúltban élesen kritizálta Angela Merkel német kancellárt, valamint a párt elnökét.
A Tagesspiegel úgy tudja, a kongresszuson a program szerint beszédet mondó Merz cáfolta azokat az információkat, miszerint támogatóival felkelést terveznének Kramp-Karrenbauer ellen. Elmondása szerint tényszerű és konstruktív felszólalásában alapvető kérdésekről lesz szó.

Szászország kormányfője, Michael Kretschmer a párton belüli változást sürgette. A politikus a Handelsblatt című lapnak elmondta, két évük maradt arra, hogy megoldják a problémáikat és újjáépítsék a bizalmat. Szerinte ha a CDU nem változtat politikáján, az emberek fogják megváltoztatni a szövetségi parlament (Bundestag) összetételét.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom