Külföld

Erősebb Európáért dolgozna Várhelyi

Stratégiai érdeknek tartja a balkáni integrációt a biztosjelölt

„Szükség van a nyugat-balkáni országok európai uniós csatlakozási folyamatainak dinamizálására” - hangsúlyozta az Országgyűlés európai ügyek bizottságának pénteki meghallgatásán Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős tagjelöltje.

Erősebb Európáért dolgozna Várhelyi
Várhelyi Olivér biztosjelölt az Országgyűlés európai ügyek bizottságában
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Várhelyi szerint - aki jelenleg a brüsszeli magyar állandó képviselet vezetője - biztosként az egyik legfontosabb és legsürgősebb feladata lesz lehetővé tenni, hogy az Európai Bizottság olyan javaslatot tudjon kidolgozni, amely alapján még a jövő évben, a zágrábi csúcs előtt megkezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások Albániával és Észak-Macedóniával.

Ha nem használja ki azokat a politikai és gazdasági lehetőségeket, amelyeket a közvetlen környezet kínál, Európa szegényebb lesz, sőt önmaga járulhat ahhoz hozzá, hogy destabilizálódik saját közvetlen környezete” - magyarázta. A jelölt célként határozta meg, hogy az érintett országok gyorsított gazdasági felzárkózással „a mindennapok Euró­pájához sokkal közelebb kerüljenek”. Várhelyi szerint Európa mindaddig nem fogja tudni ellensúlyozni a külső befolyást a balkáni térségben, amíg nem tesz többet erőteljesebb jelenlétéért ezekben az államokban.

A szomszédságpolitikára térve a jelölt kölcsönös érdeknek nevezte, hogy a keleti partnerség országai gazdaságilag és politikailag is közelebb kerüljenek az EU-hoz. Hozzátette, Ukrajna, Grúzia és Moldova esetében a társulási megállapodás keretében még rengeteg kiaknázatlan lehetőség van. Ukrajna stabilitása és biztonsága első számú európai érdek, az EU-nak ki kell tartania az ország mellett.

Hangsúlyozta, eddigi pályája során mindig azon volt, és azon is lesz, hogy hozzátegyen Európához, erősítse az európai együttműködést.

Az MTI brüsszeli forrásokra hivatkozva azt írta tegnap, már tizenöt állam, köztük hazánk is aláírta az európai uniós csatlakozási folyamat reformjára vonatkozó osztrák kezdeményezést.

Kapcsolódó írásaink