Külföld

Bevándorláspárti döntés Rómában

Rómába készülnek az Salvini-ellenes „heringek” – a függetlennek mondott mozgalom mögött a sajtó szerint Romano Prodi volt baloldali miniszterelnök áll

A „heringek” rajokban követik Matteo Salvini volt belügyminisztert: Bologna és Modena után Firenzében és Rómában is tüntetésre készülnek. A Facebook-oldalukhoz 24 óra alatt 45 ezer Salvini-antagonista csatlakozott.

Bevándorláspárti döntés Rómában
Fotó: AFP/Tiziana Fabi

Az önmagát pártállás nélküli­nek tituláló, alulról szerveződő kezdeményezés decemberben az örök város fele veszi az útját, a „római heringek” egymilliós tüntetést szerveznek, Róma és az ország esetleges „lekötésétől” tartanak, ez arra utal, hogy Salvini pártjának neve, a Lega (Liga) azt is jelentheti, hogy „kötözni”. November 30-án Firenzében, december 14-én vagy 21-én pedig Rómában, a Colosseumnál gyülekeznek a tüntetők. A szervezők között van a 44 éves, kenyai származású, 25 éve Olaszországban élő Stefan Ogongo újságíró is, a Gregoriana Pápai Egyetem docense, a „Drága Olaszország” rasszizmusellenes mozgalom alapító­ja. „A politikai gyűlöletkeltés és a különbségek megvetése” ellen harcolnak a hirtelen rajba tömörült „halacskák”.

Az Emilia Romagna tartomány kampánya során felbukkant, önmagát spontán kezdeményezésnek tituláló „heringek” mögött a jobboldali napilapok „mortadellát” sejtenek. A politikai szóbeszédben gyakran ironikusan Mortadella fedőnévvel
a baloldali Romano Prodi többszörös miniszterelnököt illették. A La Verita napilap fényt derít arra az érdekes összefüggésre, miszerint a mozgalom egyik alapító tagja Mattia Santoni az Energia nevű folyóirat munkatársa, amelyet 1980-ban Romano Prodi a leköszönő miniszterrel Dini Alberto Clòval közösen alapított. A gyűlölet­ellenes mozgalom egyik oszlopos tagja Samar Zaoui, aki Facebook-oldalán egy fejjel lefelé posztolt Salvini-képpel a Liga elnökének halálát kívánta.

Luciana Lamborgese belügyminiszter bejelentette, hogy elkészült a Matteo Salvini-féle migrációs és biztonsági törvénycsomag módosítása. Az év vége előtt enyhíteni kell a szigorításokon, véli a belügyminiszter. A nem kormányzati szervezetek hajóira kivetett bírságot 10–50 ezer euró közötti összegre korlátozná. A hajókat csak abban az esetben foglalhatnák le az olasz hatóságok, ha már több korábbi eljárásban bűnösnek bizonyultak. Bár a belügyminiszter nem tárta fel a módosítás részleteit, az újságok úgy vélik, hogy az Olaszországban élő hatszázezer illegális bevándorló jogviszonyának gyorsított rendezése lenne a cél.

A módosítás szövegét elsőként Sergio Mattarella államfő véleményezi, majd a minisztertanács, végül a parlament vitathatja meg. A Liga képviselői felháborodással fogadták Lamborgese bejelentését, és jelezték, hogy tiltakozásukat kifejezésre fogják juttatni a parlamenti aulában, illetve a köztereken.

Százezer migráns a balkáni útvonalon

Egyre súlyosabb a migrációs helyzet, a Nyugat-Balkánon már lassan százezer a feltorlódott migránsok száma – mondta Szijjártó Péter csütörtökön Bécsben a Migrációs Politikát Fejlesztő Nemzetközi Központ (ICMPD) magas szintű paneljében, az MTI tudósítása szerint. Felhívta a figyelmet, hogy török területen január elejétől október végéig 350 ezer illegális határátlépőt fogtak el, 80 ezerrel többet, mint a múlt év egészében. Szijjártó szerint a brüsszeli intézményeknek, az Európai Uniónak és a nemzetközi közösségnek változtatnia migrációs politikáján, amely jelenleg még mindig újabb és újabb migrációs hullámok megindulását ösztönzi ahelyett, hogy elősegítené az otthonukat elhagyók hazatérését vagy javítana az otthonukban maradtak biztonságán, hogy azok ne induljanak útnak.
(ŐM)

Röviden

Hetvenhárom menedékkérőt vett fel az Open Arms mentőhajó tegnap a Földközi-tengeren. A hajót üzemeltető Proactiva Open Arms civil szervezet a Twitteren azt írta, a migránsokat egy bárkáról vették a fedélzetükre. Egy másik civil hajó, az Ocean Viking még mindig kikötőhelyet keres, ahol az utóbbi napokban kimentett összesen több mint 120 menedékkérőt partra tehetné. 

Brüsszelnek fontosabbak az afrikai bevándorlók jogai, mint az őshonos kisebbségeké Szili Katalin szerint. Az autonómiaügyekkel foglalkozó miniszterelnöki megbízott az M1 aktuális csatornán közölte, az EP márciusban határozatot fogadott el az afrikai származású emberek alapvető jogairól, viszont az őshonos kisebbségekre vonatkozóan nincs általános szabályozás.

Több mint 464 ezer afgán migráns tért haza idén Pakisztánból, Iránból, Törökországból és az Európai Unióból – jelentette a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM). A migránsok illegálisan tartózkodtak a befogadó országban. Az EU egyébként tegnap negyvenmillió euró (mintegy 13,2 milliárd forint), az agfán lakosságnak szánt humanitárius támogatásról döntött. (HSz)

Kapcsolódó írásaink