Külföld

A viták lezárása érdekében lemondani is hajlandó a CDU vezetője

A személyi viták lezárását és egységet sürgetett Annegret Kramp-Karrenbauer, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke pénteken Lipcsében, a párt kongresszusán, ahol kijelentette: a nyugalom helyreállítása érdekében akár távozni is hajlandó.

A viták lezárása érdekében lemondani is hajlandó a CDU vezetője
Annegret Kramp-Karrenbauer pártelnök
Fotó: AFP/John MacDougall

A CDU elnökének alig egy éve, 2018 decemberében megválasztott politikus azt mondta: ha a párt nem olyan Németországot szeretne építeni, amilyet ő felvázol, akkor „beszéljük meg”, és talán „fejezzük is be az egészet még ma”.

A párt támogatottságának süllyedésére és a rossz tartományi választási eredményekre utalva kiemelte: elnökségének első éve „nem volt könnyű év, és nem egészen úgy alakult, ahogyan elképzeltük”. Ha viszont a küldöttek nem kívánnak ismét tisztújítást, akkor félre kell tenni a személyi vitákat, „fel kell tűrni az ingujjakat és dolgozni kell” - mondta Annegret Kramp-Karrenbauer.

A kongresszus elején az 1001 küldött percekig tartó tapssal köszöntötte a párt előző elnökét, Angela Merkel kancellárt, aki napra pontosan 14 éve kezdte meg kormányfői munkáját.

Ezzel kapcsolatban Annegret Kramp-Karrenbauer aláhúzta, hogy Angela Merkel kormányzása 14 jó év volt Németországnak.

A kancellár és a CDU jelenlegi vezetésével szembeni bírálatokra utalva hozzátette: nem lehet sikeres választási stratégia annak folyamatos hangoztatása, hogy minden rossz, amit a CDU és a kormány csinál, de a szavazók legyenek szívesek ennek ellenére is a CDU-ra voksolni.

A megjegyzés legfőképpen a párt konzervatív szárnyának vezetőjeként számon tartott Friedrich Merznek szólt, aki a tavalyi elnökválasztáson csupán 35 szavazattal maradt el Annegret Kramp-Karrenbauer mögött, és a közelmúltban egy nagy feltűnést keltett nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a CDU által vezetett szövetségi kormány „bűn rossz” képet mutat a választóknak.

Annegret Kramp-Karrenbauer bő másfél órás beszédében egy modern, a legújabb technológiákban piacvezető, életét a környezeti fenntarthatóság elvét tiszteletben tarva szervező, a nemzetközi ügyekben az eddiginél jelentősebb szerepet betöltő és nagyobb katonai erővel rendelkező Németország képét vázolta fel, amely emeli oktatásának színvonalát, küzd a gyermekszegénység ellen és jobban gondoskodik az idősekről és elesettekről.

Röviden kitért a migráció kérdéskörére is, aláhúzva, hogy az emberbaráti szeretet jegyében tovább kell folytatni a bajba jutott menedékkérők kimentésére indított tengeri műveleteket.

A kongresszus elején Angela Merkel is felszólalt, rövid köszöntőjében kiemelte, hogy a CDU-nak a jövő felé kell fordulnia. Mint mondta, a két legnagyobb kihívás a digitalizáció és a klímaváltozás.

Annegret Kramp-Karrenbauer elnöki előadásának is kiemelt támája volt ez a két ügy. A digitalizációval kapcsolatban a többi között kifejtette, hogy a feladatok súlya és összetettsége miatt elkerülhetetlen egy külön szaktárca, egy digitalizációs minisztérium felállítása. A környzetet és az éghajlat védelmével kapcsolatban aláhúzta, hogy a a kereszténydemokrata politika a teremtő művének megőrzését szolgáló, vagyis ökológiailag fenntartható politika.

A környezetvédelem a CDU értékrendjének legbelső lényegéhez tartozik, és nem lehet kizárólagosan a Zöldek vagy környezetvédő civil szervezetek, például a Greenpeace kizárólagos témája - hangsúlyozta Annegret Kramp-Karrenbauer, utalva arra, hogy Greepeace-aktivisták csütörtökön a CDU klímavédelmi politikája elleni tiltakozásból eltávolították a párt nagyméretű logójához tartozó C betűt a berlini pártközpont homlokzatáról.

A küldöttek több mint hat percig tartó tapssal fogadták Annegret Kramp-Karrenbauer elnöki beszámolóját, ami az első német sajtóértékelések szerint erős támogatottságot jelez.

A beszámoló utáni vitában felszólalt Friedrich Merz is, aki a támogatásáról biztosította a pártelnököt. Hangsúlyozta, hogy a CDU a koalíciós társ Német Szociáldemokrata Párttal (SPD) szemben nem „szerkezetileg illojális”, hanem az elnökéhez hűséges párt.

A párt vezetésének ügyében pedig nem is most kell meghozni a „végleges döntéseket”, hanem a 2020-as kongresszuson - tette hozzá a politikus, utalva arra, hogy a CDU egy év múlva tisztújító kongresszust tart és kancellárjelöltet állít a szövetégi parlamenti (Bundestag-) választásra.

Támogatásáról biztosította a CDU elnökét a legfőbb riválisa

Támogatásáról biztosította Annegret Kramp-Karrenbauert, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökét pénteken a párt lipcsei kongresszusán Friedrich Merz, a pártelnök legfőbb párton belüli riválisa

Friedrich Merz hangsúlyozta, hogy a CDU a koalíciós társ Német Szociáldemokrata Párttal (SPD) szemben nem "szerkezetileg illojális", hanem az elnökéhez hűséges párt.

A párt vezetésének ügyében pedig nem is most kell meghozni a "végleges döntéseket", hanem a 2020-as kongresszuson - tette hozzá a politikus, utalva arra, hogy a CDU egy év múlva tisztújító kongresszust tart és kancellárjelöltet állít a szövetégi parlamenti (Bundestag-) választásra.

Előzőleg Annegret Kramp-Karrenbauer elnöki előadásában jelezte, hogy a személyi viták lezárása és a párt egységének megerősítése érdekében akár arra is hajlandó, hogy távozzon az elnöki tisztségből. Egyben sürgette, hogy bírálói álljanak elő, és még pénteken tegyenek pontot az ügy végére.

Annegret Kramp-Karrenbauer tavaly december óta vezeti a CDU-t, csupán 35 szavazattal előzte meg Friedrich Merzet az elnökválasztáson.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom