Külföld

Merénylet készült Berlinben

Betilthatja a fejkendő viselését a német általános iskolákban a CDU

Megtiltaná a németországi muszlim kislányok körében a fejkendő viselését a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) időseket összefogó platformja, a Senioren-Union.

Merénylet készült Berlinben
Migránsok egy athéni menekülttáborban – egyre rosszabbak a körülmények
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Ayhan Mehme

A témában általuk benyújtott határozati javaslatot elfogadta a pártkongresszusra benyújtott indítványok előzetes vizsgálatával foglalkozó testület, így az várhatóan bekerül a pénteken kezdődő esemény hivatalos programjába is. Az elfogadott változat szerint elsősorban a szülőket kell meggyőzni arról, hogy nem helyes vallási okból fejkendő viselésére nevelni a kislányokat, ugyanakkor végső lehetőségként a tiltást sem lehet kizárni.

Berlinben egyébként tegnap előzetes letartóztatásba került egy szíriai férfi, aki a hatóságok gyanúja szerint terrortámadásra készült. A 26 éves bevándorló év eleje óta állt kapcsolatban a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson keresztül egy iszlamista csoporttal, akikkel robbanóeszközök készítéséről, illetve merényletek előkészítéséről beszélt.

Élesen bírálta az Európai Uniót a görög kormányfő a Handelsblatt című német lapnak nyilatkozva, mivel Brüsszel nem talált fenntartható megoldást a menekültek elosztására. Kiriákosz Micotákisz szerint az EU „kényelmes parkolóhelynek” látja az unió külső határán fekvő országokat, amit többé nem hajlandó elfogadni.

Az Ocean Viking civil mentőhajó tegnap egyébként 94 menedékkérőt vett fedélzetére a Földközi-tengeren egy gumicsónakról, Líbia partjainál.

Az augusztusban tizenkilenc napig a Földközi-tengeren veszteglő Open Arms civilhajó ügyében pedig vádemelést kezdeményezett a szicíliai Agrigento ügyészsége Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter, a Liga vezetője ellen, személyi szabadság korlátozása és hivatali kötelezettség elmulasztása miatt. Az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) tegnap közölt adatai szerint összesen 516 ezer menedékkérelmet regisztráltak az idei év első kilenc hónapjában az EU-ban, ami mintegy tíz százalékkal magasabb az előző évi számoknál.

Stefan Lövfen svéd kormányfő tegnap arról beszélt, a menedékkérők sikertelen társadalmi integrá­ciója és a rendőrség felkészületlensége is oka annak, hogy emelkedett a bűnözés szintje Svédországban.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom