Külföld

Vádat emeltek Salvini ellen, mert megvédte az olaszokat

A szicíliai Agrigento ügyészsége vádemelést kezdeményezett Matteo Salvini, a Liga vezetője ellen, mert feltartóztatta Soros György egyik migránsokat szállító hajóját az Open Armst. „Személyi szabadság korlátozása és hivatali kötelezettség elmulasztása” - szól a hivatalos indoklás

Vádat emeltek Salvini ellen, mert megvédte az olaszokat
A szicíliai Agrigento ügyészsége vádemelést kezdeményezett Matteo Salvini, a Liga vezetője ellen, mert feltartóztatta Soros György egyik migránsokat szállító hajóját
Fotó: AFP/ MANUEL DORATI

Matteo Salvini az ügyészség lépésére reflektálva azt írta posztjában, hogy „újabb vizsgálat sújtja a határok, a biztonság, Olaszország becsülete megvédéséért.” Számomra az ügyészég lépése kitüntetésnek számít, újra ugyanezt tenném - szögezte le a Liga vezetője.

Agrigento ügyészsége a vádemelési javaslatot a szintén szicíliai Palermo bíróságához nyújtotta be, amelynek tizenöt nap áll rendelkezésére, hogy elvesse vagy továbbítsa az eljárást az úgynevezett miniszteri bíróságnak, amely kormánytagokat érintő ügyekben dönt - írja az Origo.

Objektum doboz

Salvini több ízben védte meg Olaszországot

A spanyol Proactiva Open Arms elnevezésű hajó augusztus 20-án este kötött ki, miután tizenkilenc napon át várakozott Lampedusa vizein. A kikötést végül éppen Luca Patronaggio agrigentói ügyész rendelte el.

A hajón akkor 84 migráns volt, a többieket már korábban partra szállították.

Mint ismert, a migránsokat szállító hajó kikötését Matteo Salvini Olaszország érdekében megtagadta. Az ügyész augusztus 20-án azzal egy időben engedélyezte a migránsok partra szállását, hogy az akkor zajló kormányválságban Giuseppe Conte miniszterelnök az államfőhöz ment benyújtani lemondását - ismertette a lap. A migránsok szétosztására hat EU-tagállam jelentkezett.

Kapcsolódó írásaink