Külföld

„Heringek” vonultak utcára Salvini ellen

Hering-mozgalomnak nevezték el magukat azok a baloldali olasz fiatalok, akik utcai tiltakozással kísérik Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője választási kampányát Emilia Romagna tartományban, és Bologna után Modena városában is Salvini ellen tüntettek hétfő este.

„Heringek”  vonultak utcára Salvini ellen
Matteo Salvini
Fotó: AFP/Tiziana Fabi

Zuhogó esőben mintegy hétezren gyűltek össze a Modena központjában rendezett villámakción, amelyet a városban tartózkodó Matteo Salvinivel szemben hívtak össze. A résztvevők pártzászlók helyett kartonpapírra rajzolt heringeket hoztak magukkal.

A tömeg a Bella ciao egykori olasz partizándalt énekelte. A megmozdulás egyik szervezője, Jamal Hussein húszéves mérnökhallgató beszédében kijelentette, hogy a demonstrációt a gyűlölet politikája ellen tartották. A villámakciót Liliana Segre szenátornak, holokauszt-túlélőnek dedikálták, akit az utóbbi időben több antiszemita támadás ért. A felszólalók hangsúlyozták, hogy a Ligával szemben álló, eddig megosztott erőket most a Matteo Salvinivel szembeni ellenállás kovácsolta egybe.

Matteo Salvini Modenában kampányfinanszírozó vacsorán vett részt.

„Demokráciába ez is belefér azzal a feltétellel, hogy ne uszítsanak erőszakra és ne fenyegessenek halállal” - kommentálta a Liga vezetője a demonstrációt. Arra utalt, hogy a modenai megmozdulás egyik szervezője korábban közösségi oldalán az ő halálát kívánta. Az oldalt hétfőn bezárták. Matteo Salvini megjegyezte, hogy a tüntetőknek semmi javaslatuk sincsen a Salvini-ellenességen túl.

Paolo Gentiloni, a baloldali kormányerő Demokrata Párt (PD) politikusa, korábbi kormányfő és leendő EU-biztos közösségi bejegyzésében köszöntötte a „heringeket”.

A „heringek” mozgalma múlt csütörtökön mutatkozott be, amikor Matteo Salvini Bolognában elindította a tartományi választási kampányt. Négy bolognai fiatal - szintén közösségi oldalakon való mozgósítással - 12 ezres demonstrációt rendezett annak bizonyítására, hogy nemcsak a Liga tud tereket megtölteni, hanem a Liga ellenzői is képesek erre.
    A szervezők arra kérték a résztvevőket, hogy pártjelvények helyett papírból kivágott heringet vigyenek magukkal. Magyarázatuk szerint a kis méretű, sűrű rajban mozgó és tipikus Földközi-tengeri hallal a „csendes többség” erejét akarták érzékeltetni, amely nem akad Salvini horgára.

A kezdeményezők hangsúlyozták, hogy az általuk indított mozgalom politikamentes, olasz sajtókommentárok szerint azonban a háttérben a PD-hez közeli szervezők állnak. A PD politikusai szerint a Hering-mozgalom felébresztette a pártot eddigi tétlenségéből, és visszavezeti a baloldalt „oda, ahonnan indult”, vagyis az utca embere közé.
Hasonló akcióra készülnek jövő hétfőn Parmában is.

Emilia Romagna és a déli Calabria tartományban január 26-án tartanak választást. Korábban Umbria tartományban a Liga vezette jobbközép győzött majdnem hatvan százalékkal.

Emilia Romagna hagyományosan baloldali térségnek számít, ahol a Ligára nehezebb feladat vár, mint Umbriában: a felmérések szerint jelenleg a baloldal a nagyobb városokban, a Liga vidéken vezet. Umbriával ellentétben azonban Emilia Romagnában a két kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a PD külön indul. Calabriában az előrejelzések a jobbközép előnyét mutatják.

Matteo Salvini korábban úgy vélekedett, hogy ha Umbria után a Liga megszerzi Emiliát is, a szeptemberben választások nélkül hatalomra jutott M5S-PD kormánynak „le kell vonnia a következtetést”.

Kapcsolódó írásaink