Külföld

Waszczykowski: Kettős mérce Varsóval és Budapesttel szemben

Szakmailag kifogástalannak találta Várhelyi Olivér teljesítményét Witold Waszczykowski, a külügyi bizottság alelnöke, a lengyel Jog és Igazságosság politikusa.

Waszczykowski: Kettős mérce Varsóval és Budapesttel szemben
Witold Waszczykowski
Fotó: MH

– Milyennek tartja Várhelyi Olivér meghallgatását?

– Nagyon jónak értékelem a magyar jelöltjük szakmai teljesítményét a meghallgatáson, és szerintem nem is kellene, hogy ezzel kapcsolatban kifogás merüljön fel.

Ha mégis, annak ideológiai okai lesznek, mivel szakmailag kifogástalan volt.

– Sok kérdés arra irányult, hogy a jelölt határolódjon el a kormánytól. Ezek ideológiai okokra vezethetőek vissza?
– A magyar és a lengyel kormánypárt stigmatizálva van itt, mert merünk választásokat nyerni, és demokratikus felhatalmazásunkat a sa­ját programunk végrehajtására használjuk fel, megreformáljuk az országunkat, nem pedig a balliberális ideológiát követjük. Ezért is vannak gondjaink az EP-ben, mert itt a többség csak a liberális demokráciát ismeri el. Ráadásul, amikor például az igazságügyi reformok miatt támadják Magyarországot és Lengyelországot, vagy éppen ma elfogadtak egy ostoba jelentést a szexuá­lis oktatásról Lengyelországban, olyan dolgokba szólnak bele, amelyek nem uniós kompetenciák. Szóval ideológiai harc dúl, ráadásul kettős mércét alkalmaznak ellenünk.

– Helyesnek tartja a prioritásokat, amelyeket Várhelyi a szomszédságpolitikával és bővítéssel kapcsolatban megfogalmazott?

– Igen. Ígéretet tettünk a nyugat-balkáni országoknak, Észak-Macedóniának és Albániának is, Emmanuel Macron francia elnök viszont megtagadta ezeket az ígéreteket azzal, hogy még a tárgyalások elindítását is megvétózta.

– Mi áll emögött?

– Macron egy sor kérdésben beárazza a támogatását. Nemsokára lehet, hogy meggondolja magát, felajánlja, hogy támogatni fogja a nyugat-balkáni bővítést például, de megmondja, mit kér cserébe.

Kapcsolódó írásaink

Zöld jelzés Várhelyinek

ĀEgyhangúlag megállapította az EP jogi bizottsága, hogy a magyar biztosjelöltnél nem áll fenn összeférhetetlenség, a francia Thierry Bretont azonban megszorongatták

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom