Külföld

Dzsihadisták német feleségei tértek haza

Seehofer: A hatóság garantálja a biztonságot

Visszatoloncolta Ankara az Egyesült Államokba azt az amerikai állampolgárságú dzsihadistát, aki ezután napokra a török–görög határon rekedt. Erről Süleyman Soylu török belügyminiszter beszélt az MTI szerint egy pénteki sajtótájékoztatón.

Dzsihadisták német feleségei tértek haza
Terrorista pingpong: napokig volt a görög és a török határ között egy kitoloncolt
Fotó: AFP/DHA

Az amerikai külügyminiszter csütörtökön egyébként felszólította a terrorellenes nemzetközi koalíció tagjait, hogy fogadják vissza és vonják felelősségre az Iszlám Állam dzsihadistáit. Mike Pompeo a koalíció washingtoni konferenciáján kiemelte: növekszik az aggodalom a Nyugat-Afrikában és a Szahel-övezet államaiban egyre fenyegetőbb terrorveszély miatt.

Miután megérkezett csütörtökön Németországba Törökországból az Iszlám Állam támogatásának gyanúja miatt kitoloncolt emberek első csoportja, egy hétfős család, pénteken két német állampolgárságú dzsihadista feleséget vittek vissza hazájukba a Die Welt szerint. A DPA hírügynökség úgy tudja, egyikük egy 1998-ban született nő, aki egy kurdok által őrzött szíriai börtönből szökött meg, mielőtt a török hatóságok őrizetbe vették.

A csütörtökön érkezett családfőt, Kanan B.-t egyébként a szalafizmus követőjeként tartják számon, bizonyítékok hiányában viszont kétséges, hogy őrizetbe kerül-e. Családtagjait állandó megfigyelés alatt tartják, viszont szabadon mozoghatnak, ahogyan a két, pénteken visszaérkezett nő is. Horst Seehofer német belügyminiszter hangsúlyozta: a biztonsági szervek gondoskodnak arról, hogy ne fenyegessék az ország biztonságát dzsihadista hátterű, Németországba visszatérő személyek.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom