Külföld

Tűzszünet lépett életbe a Gázai övezetben

Tűzszünet lépett életbe csütörtök hajnalban helyi idő szerint 5 óra 30 perckor (közép-európai idő szerint 4 óra 30 perckor) a Gázai övezetben - tudatta a közvetítésben részt vevő egyiptomi forrás és az Iszlám Dzsihád nevű palesztin terrorszervezet egyik illetékese.

Tűzszünet lépett életbe a Gázai övezetben
A kölcsönös légitámadások után egyelőre elhallgattak a fegyverek a Gázai övezetben
Fotó: AFP/Anadolu/Ashraf Amra

A megállapodás Egyiptom erőfeszítéseinek köszönhetően jött létre, és a palesztin szervezetek is elfogadták, beleértve az Iszlám Dzsihádot is - mondta el az egyiptomi illetékes. Hozzátette: a palesztin szervezetek beleegyeztek annak garantálásába, hogy az övezetben megnyugszik a helyzet, és a tiltakozó akciók során is megőrzik a rendet, fenntartják a békét. Izrael is vállalta, hogy leállítja a harci cselekményeket.

Szerda este egy izraeli katonai illetékes az AFP francia hírügynökséggel azt közölte, hogy a zsidó állam hajlandó leállítani a légi támadásokat, ha az Iszlám Dzsihád is leállítja a rakétatámadásokat Izrael ellen.

Izrael kedden indított légicsapásokat palesztin célpontok ellen a Gázai övezetben, miután az Iszlám Dzsihád - helyi parancsnokának meggyilkolását követően - rakétákkal kezdte támadni Izrael területét. Az övezetben 32 ember halt meg az izraeli csapások következtében.

Izraeli külügyminiszter: Folytatódhatnak a célzott likvidálások

Az izraeli külügyminiszter a hadsereg rádiójában csütörtök reggel gázai terroristák célzott likvidálásának folytatásáról beszélt. Izrael tétovázás nélkül lesújt azokra, akik megpróbálják megtámadni - mondta Katz Izrael. Ugyanakkor hozzátette: a gázai helyzet valódi megoldása az, ha javul az ott élő emberek gazdasági kilátása és jövőképe.

Csütörtök reggel a tűzszünettel véget ért a gázai radikálisokkal folytatott kétnapos kölcsönös rakétaháború, amelyre a helyi nyelvben már külön kifejezés is született: újabb „szevev”, vagyis menet zajlott, ezúttal az Iszlám Dzsihád ellen, a palesztin területet irányító Hamász konfliktuson kívül maradásával.

A katonai rádióban megszólaló, az övezet mellett élő civilek azt hangsúlyozták, hogy ez az újabb „menet” sem oldotta meg gondjaikat. Egyikük hasonlata szerint a gyökérkezelésre váró fogat ismét csak helyi fájdalomcsillapítóval kezelték, ahelyett, hogy végrehajtották volna a szükséges beavatkozást.

Ezzel arra utalt, hogy a Gázai övezet helyzete továbbra is rendezetlen, az ottani iszlamista szervezetek határozzák meg a történéseket, és sem gazdasági, sem politikai szempontból nem jutottak közelebb a megoldáshoz, az ott élő emberek helyzetének rendezéséhez.

A rendkívül nehéz gazdasági helyzet, a több mint ötvenszázalékos munkanélküliség, a rendkívüli zsúfoltság, a szélsőségesen Izrael-ellenes és iszlamista ideológiát valló Hamász miatt bármikor újabb összetűzés alakulhat ki.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom