Külföld

Járóka Lívia: Új összeurópai romastratégiára van szükség

Járóka Lívia az Európai Parlament alelnöke a mai napon részt vett a Belügyminisztérium által szervezett Roma koordinációs Tanács ülésén és az ezzel egybekötött Magyar Nemzeti Roma Platform országos rendezvényén - derül ki a képviselő szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből. Járóka az ülésen elmondott köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a már eddig is érintett területek, mint például az oktatás, foglalkoztatás, lakhatás és egészségügy mellett, fontos a roma integrációs folyamatokba beágyazni többek között a mezőgazdaság, a zöld energia és a digitalizáció kérdését is, mivel ezek a társadalom számára fontos kérdések.

Járóka Lívia: Új összeurópai romastratégiára van szükség
Járóka Lívia, az Európai Parlament fideszes alelnöke
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A roma közösségekben a társadalmi kérdések mellett a digitális felzárkóztatásra is kiemelt figyelmet kell fordítani. Az antidiszkriminációs intézkedések fontosságát hangsúlyozta, az erre vonatkozó uniós direktívák megfelelő használatával - mondta az EP alelnöke.

Az uniós roma stratégiák az elmúlt években nem hozták meg a hozzájuk fűzött eredményeket, éppen ezért fontos a jövőben egy új európai uniós szintű, összeurópai roma stratégia kidolgozása, melynek már a monitorozás és a visszacsatolás is aktív részét képezi, hangsúlyozta Járóka Lívia.

Az érintettek bevonása elengedhetetlen a legfontosabb programok sikeréhez, hiszen így lesz igazán integrált a felzárkóztatás, emelte ki Járóka köszöntőjében. „Még mindig rengeteg embernek nincs hozzáférése tiszta ivóvízhez, megfelelő higiéniás körülményekhez vagy elegendő ételhez.

Sokkal több figyelmet kell fordítanunk ezekre a problémákra. Meg kell értenünk, hogy a szegénység felszámolása a roma és nem roma társadalomnak is együttesen gazdasági stabilitást ad. Ezért közösen, egy nyilvánosságot megszólító kampányba kell kezdenünk.” – hangsúlyozta a politikus.

„Fontos a jó magyar gyakorlatok integrálása uniós döntéshozatali szervekhez is egy sikeres Európa érdekében– mutatott rá a képviselő. Kiemelte azt is, hogy a magyar uniós érdekképviseletet is erősíteni kell a felzárkóztatás kapcsán. Roma szervezetek, helyi kezdeményezések és vezetők aktívabb megjelenésére és megjelenítésére kell koncentrálni Brüsszelben is.

Végezetül bejelentette a FAIN, azaz Fiatal Alkotók az Integrált Nevelésért megalakítását, mely egy olyan nem politikai, kizárólag szakpolitikai ajánlandókat megfogalmazó, roma és nem roma alkotókból álló csoport, mely a helyi közösségből építkezik, az emancipációt, hálózatosodást erősíti, és egyben országos változást képes generálni.

Kapcsolódó írásaink