Külföld

Avramopulosz: Ami a Nyugat-Balkánon történik, hatással van Európa egészére

A migrációt tekintve aggasztó a humanitárius helyezet Bosznia-Hercegovinában, ugyanis mindaz, ami a nyugat-balkáni régióban történik, hatással van Európa egészére - jelentette ki csütörtökön Brüsszelben Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért és uniós belügyekért felelős tagja.

Avramopulosz: Ami a Nyugat-Balkánon történik, hatással van Európa egészére
Dimitrisz Avramopulosz: Humanitárius válság van Bosznia-Hercegovinában
Fotó: EP/Mathieu Cugnot

A bosznia-hercegovinai migrációs helyzetről az Európai Parlament kétnapos plenáris ülésén megtartott vitán Avramopulosz kijelentette, hogy humanitárius válság van az országban, különösen a Bihac közelében található menekülttáborban. Az Európai Bizottság ezért támogatja a menekülteket, a migránsokat és mindenkit, akik az országban életvitelszerűen tartózkodnak.

Tájékoztatása szerint az Európai Bizottság 2016 óta több mint 36 millió eurót mobilizált, hogy megelőzze a humanitárius katasztrófa kialakulását. Azonban mégis így korlátozott a kapacitása a befogadó központoknak, amelyek legfeljebb négyezer ember elhelyezésére alkalmasak. „Azt várjuk, hogy a helyi hatóságok növeljék a központok kapacitását. Ennek érdekében tárgyalásokat folytatunk, különös figyelemmel a leginkább kiszolgáltatottakra” - fogalmazott.

Tájékoztatása szerint az északnyugat-boszniai Bihac közelében, Vucjakban található menekülttábor egy volt szeméttelep helyén, elaknásított területen található, ahol nincs sem áram-, sem vízszolgáltatás. A tábort októberben a bihaci hatóságok hozták létre, hogy a város közterületeiről és illegális táboraiból oda telepítsék a bevándorlókat.

„Meg kell szüntetni ezt a menekülttábort, és az embereket megfelelő helyre kell szállítani. Nem engedhető meg, hogy emberek életét teszik kockára, mert nincsenek megfelelő egészségügyi, lakhatási és biztonsági feltételek” - jelentette ki Avramopulosz.

Az uniós biztos aggasztónak nevezte azokat a híreket is, amelyek a horvát határőrök által a migránsok ellen állítólagosan elkövetett erőszakos eseményekről érkeznek. A menekültek és migránsok elleni bármifajta erőszak elfogadhatatlan - szögezte le.

Az ilyen híreket a helyi hatóságokkal együttműködve az Európai Bizottság kivizsgálja. Ellenőrzi, hogy a határőrök az uniós szabályoknak, a nemzetközi kötelezettségeknek és az emberi jogokat védő előírásoknak megfelelő magatartást tanúsítanak-e - mondta.

Az uniós támogatások ellenére a helyzet aggasztó, különösen a közelgő tél miatt. Minden menekült és migráns, valamint a befogadó helyi közösségek biztonságát és méltóságát szavatolni kell - tette hozzá.

Tytti Tuppurainen, az unió soros elnökségét betöltő Finnország európai ügyekért felelős minisztere beszédében azt mondta, az Európai Unió készen áll arra, hogy további támogatást nyújtson a helyi közösségeknek, miközben célja fenntartható megoldást találni. Emellett biztosítani kell azt is, hogy Bosznia-Hercegovina hatékonyan fel tudjon lépni az embercsempészet ellen - tette hozzá.

A Vucjakban található menekülttábor azonnali bezárását kérte november elején az Európai Unió bosznia-hercegovinai delegációja, a táborban uralkodó embertelen körülményekre hivatkozva. Az ENSZ korábban több alkalommal is arra figyelmeztetett, hogy súlyosbodhat a vucjaki táborban uralkodó humanitárius válság.

A Horvátországgal határos Una-Sana kantonban tartózkodik a Boszniába érkező csaknem összes menekült, akiknek száma jelenleg mintegy 7000. Tavaly óta mintegy 40 ezren érkeztek Bosznia-Hercegovinába, hogy onnan megpróbálják elérni a nyugat- és közép-európai országokat.

Kapcsolódó írásaink