Külföld

Végzett az Iszlám Dzsihád műveleti parancsnokával az izraeli hadsereg

Háborús készültség

Célzott légi csapásban megölte Bahá Abu al-Atát, az Iszlám Dzsihád terrorszervezet műveleti parancsnokát kedd hajnalban az izraeli hadsereg – írta meg az MTI.

A támadás Ata gázai otthonát érte. Az izraeli hadsereg közleménye szerint a támadást Benjamin Netanjahu kormányfő és védelmi miniszter hagyta jóvá, mert Izrael szerint Ata volt a felelős a szervezet által a zsidó állam ellen az elmúlt hetekben a Gázai övezetből indított támadásokért, és újabbakat tervezett. Az Iszlám Dzsihád megerősítette, hogy a műveleti parancsnok meghalt, és megtorló akciókat helyezett kilátásba. Nem sokkal később a Gázai övezetből rakétákkal támadták meg a környező izraeli területeket. Az ország déli és középső részén ezért háborús készültséget rendeltek el. Netanjahu egyébként tegnap 11 órakor adta át a védelmi miniszteri tárca vezetését Naftali Bennetnek, akit múlt pénteken nevezett ki a minisztérium élére. A kormányfő az esemény után hangsúlyozta: nem akarja, hogy eszkalálódjon a helyzet Ata megölése után. A kiújult izraeli–palesztin konfliktus egyébként nem jött jókor a centrista Kék–fehér párt elnökének. Beni Ganznak ugyanis még egy hete van a kormányalakításra, de a lehetőségei a történtek miatt beszűkültek. Az Európai Unió tegnap a feszültség csillapítására szólította fel a feleket a civilek biztonsága érdekében.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom