Külföld

„Oktatás nélkül nem lehet a szegénységet legyőzni”

November 20-án ünnepeljük az ENSZ által elfogadott gyermekjogi egyezmény aláírásának 30. évfordulóját, amelyről az Európai Parlament plenáris ülése vitát tartott ma Brüsszelben. Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő hozzászólásában kiemelte, hogy az oktatás stratégiai jelentőséggel rendelkezik a fejlesztéspolitikában.

„Oktatás nélkül nem lehet a szegénységet legyőzni”
Hölvényi György: Az oktatás stratégiai jelentőséggel rendelkezik a fejlesztéspolitikában
Fotó: MH

A nemzetközi gyermekjogi egyezmények elfogadásának ellenére, az UNESCO adatai szerint, az általános iskolás korú gyerekek 25%-a nem jár iskolába. Oktatás nélkül nincs esély a szegénység érdemi csökkentésére - idézi a Fejlesztési Szakbizottság (DEVE) néppárti koordinátorának szavait a szerdán kiadott közlemény.

A minőségi oktatás megalapozza a demokráciát, a békét és a gazdasági növekedést. Hölvényi kiemelte: „Látnunk kell, hogy nem érhetőek el a 2030-as fenntartható fejlődési célok az oktatáshoz való hozzájutás esélyeinek bővítése nélkül.

„A gyermekek jogaiért csak akkor léphetünk fel eredményesen, ha erősítjük családi környezetüket. A gyermekek oktatáshoz való hozzásegítése a családjaik számára is esélyt teremt életkörülményeik javítására.”

„Ha valóban a 21. századnak megfelelő, fenntartható fejlesztéspolitikát akarunk kialakítani - ahogyan azt a baloldali politikusok gyakran hangoztatják -, akkor csökkenést kell elérnünk az említett 25%-os arányban az oktatás köré szervezett fejlesztéspolitika kialakításával, oktatási intézmények létesítésével és a tanárok megfelelő képzésének elősegítésével. Ez a mi igazi befejezetlen munkánk a fejlődő országokban. Oktatás nélkül nem lehet a szegénységet legyőzni” - zárta felszólalását a kereszténydemokrata képviselő.

Kapcsolódó írásaink