Külföld

Bosznia-Hercegovina stabilitását veszélyeztetheti a migrációs nyomás

Válság a Nyugat-Balkánon

A boszniai határőrség képtelen megküzdeni az ország keleti, Szerbiával közös határán tapasztalható migrációs nyomással – figyelmeztetett Zoran Galic, a boszniai határőrség vezetője a Nezavisne Novibe című szarajevói lap szerint.

Galic hozzátette, hogy a nyomás egyre fokozódik, és veszélyt jelent az ország törékeny politikai stabilitására. „Folyamatosan azért küzdünk, hogy visszafordítsuk a migránsokat, de ők soha nem adják fel” – tette hozzá. Az év eleje óta több mint tizenháromezer migráns lépett be Bosznia-Hercegovinába, a nyugat-balkáni országnak azonban az MTI szerint nincs elegendő forrása, hogy megfelelő szállást és ellátást adjon nekik. A Nyugat-Balkánon és a Földközi-tenger nyugati medencéjében a Frontex szerint is enyhe forgalomnövekedés tapasztalható, míg a görög és az olasz hatóságok kevesebb illegális határátlépést észleltek. Az EU határ- és partvédelmi ügynöksége közölte, hogy Spanyolországba októberben háromezer migráns érkezett, míg a Nyugat-Balkánon csaknem ötszázat regisztráltak. Az unió számvevőszékének tegnapi jelentése szerint a migránsok menedékjogával, áthelyezésével és kiutasításával kapcsolatos programok csak részben csökkentették a Görögországra és Olaszországra nehezedő nyomást, ezért az uniónak jobban kell törekednie a programok céljainak teljesítésére. Az unió szintén tegnap döntött úgy, hogy 35 millió euró (mintegy 11,2 milliárd forint) segélyt nyújt az afrikai Száhel-övezet országainak.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom