Külföld

Bakondi: Intenzíven nő a migránsok száma Magyarország határainál

Intenzíven növekszik az illegális bevándorlók száma Magyarország határainál, a tiltott határátlépést megkísérlők száma az idén már meghaladta a tízezret - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerdán az M1 aktuális csatornán.

Bakondi: Intenzíven nő a migránsok száma Magyarország határainál
A migrációs helyzet tarthatatlanságára figyelmeztet a boszniai határőrség
Fotó: AFP / Samir Yordamovic / ANADO

Bakondi György elmondta, hogy változás tapasztalható az illegális bevándorlók állampolgársági összetételében, az előző hónapokhoz képest jelentős arányban jelentek meg közöttük szírek.

Ismertetése szerint az embercsempészés módszerei is változnak, több európai ország határszakaszain alagutakat ástak a migránsok bejuttatására.

A terrorizmus új dimenziója, hogy az illegális bevándorlók között komoly harci tapasztalattal felvértezett terroristák szivároghatnak be Európába - hangsúlyozta Bakondi György, megjegyezve, világszerte zajlik a terrorizmus elleni küzdelem, ezért a „célországok” egyre érdekeltebbek abban, hogy a biztonság érdekében határozott lépéseket tegyenek.

A műsorban ezzel kapcsolatban elhangzott, hogy kedden Németországban három feltételezett iszlamista terroristát tartóztatott le a német terrorelhárítás Frankfurt közelében. A letartóztatott két török és egy német állampolgár házilag készített bombával és internetről vásárolt fegyverekkel akart civilekre támadni.

A migrációs helyzet tarthatatlanságára figyelmeztet a boszniai határőrség

A boszniai határőrség képtelen megküzdeni az ország keleti, Szerbiával közös határán tapasztalható migrációs nyomással, amely egyre fokozódik, és akár az ország törékeny politikai stabilitását is veszélyeztetheti - hangsúlyozta Zoran Galic, a boszniai határőrség vezetője a Nezavisne Novine című szarajevói napilap internetes kiadásának szerdai beszámolója szerint.

Zoran Galic „sziszifuszi munkának” nevezte a Nyugat-Európába vezető migránsútvonalon fekvő ország 1600 kilométeres határának a biztosítását. „Folyamatosan azért küzdünk, hogy visszafordítsuk a migránsokat, de ők soha nem adják fel” - fogalmazott a határőrség vezetője, hozzátéve, hogy Bosznia-Hercegovinában nincs elég határőr ennek a feladatnak az ellátására.

A hivatalos adatok szerint az év eleje óta Bosznia-Hercegovinába több mint 13 ezer migráns lépett be, a nyugat-balkáni országnak azonban nincsenek kellő forrásai arra, hogy megfelelő szállást és ellátást biztosítson nekik. Az utóbbi hetekben több befogadó központot is be kellett zárni.

Zoran Galic felhívta a figyelmet arra is, hogy a határőrségnek legalább további ezer emberre és korszerű felszerelésre lenne szüksége ahhoz, hogy hatékonyan tudja végezni a munkáját. „Így azonban egy határőrre 30 kilométernyi határszakasz jut” - magyarázta.

A migránsválság 2015-ben tetőzött, amikor a becslések szerint több mint egymillió illegális bevándorló haladt át a balkáni útvonalon, ez azonban akkoriban még nem érintette Bosznia-Hercegovinát. A migránsútvonalon fekvő országok azóta szigorítottak határvédelmükön, a Közel-Keletről és Afrikából érkező migránsok azonban továbbra is igyekeznek új útvonalakon bejutni az Európai Unió országaiba. Bosznia-Hercegovinában 2016 közepén jelentek meg az első, Közel-Keletről érkező illegális bevándorlók.

A migránsok főként Szerbiából érkeznek Boszniába, ahonnan Horvátországba, majd Szlovéniába, onnan pedig a nyugat-európai országokba szeretnének eljutni, mert a nyugat-balkáni államokat nem tekintik célországnak.

Frontex: Enyhe forgalomnövekedés tapasztalható egyes migrációs útvonalakon

Enyhe forgalomnövekedés tapasztalható egyes migrációs útvonalakon - közölte az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex szerdán.

A növekedés a Földközi-tenger főként Spanyolországot érintő nyugati medencéjében és a Nyugat-Balkánon figyelhető meg, a görög és az olasz hatóságok ennek ellenére kevesebb illegális határátlépést regisztráltak.

Az októberi migrációs adatokat rögzítő jelentés szerint a Spanyolországot érintő migrációs útvonalon észlelt illegális határátlépések száma tovább növekedett, 8 százalékkal haladta meg a szeptemberit. Az illetékes hatóságok mintegy 3000, főként Marokkóból és Algériából származó illegális határsértőt fogtak el. Január és szeptember között közel 21 ezren keltek útra Európába az útvonalon, feleannyian mint a tavalyi azonos időszakban.

A Nyugat-Balkánon szeptemberhez képest ötvennel több, mintegy 500 illegális határsértőt regisztráltak októberben. Ezen az útvonalon az év első kilenc hónapjában 8400 ilyen esetet jelentettek, ami 82 százalékkal magasabb a tavalyi adatoknál. Az itt elfogott bevándorlók legtöbbje afganisztáni volt - közölték.

A Földközi-tenger keleti medencéjében, a görög szigeteken és a szárazföldi határokon egy hónap alatt 10 800 illegális határátlépésről számoltak be a hatóságok. Ez 18 százalékkal kevesebb az augusztusi adatnál.

Az Égei-tengeren az év első kilenc hónapjában összességében 63 ezerre emelkedett a regisztrált illegális bevándorlási kísérletek száma, az adat 31 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi időszakban. A térségben főként afgán és szíriai állampolgárokat vettek fel a listákra.

A Földközi-tenger középső medencéjében kialakult, főként Olaszországot érintő migrációs útvonalon az előző hónaphoz képest 27 százalékkal kevesebb, mintegy 2050 illegális határátlépést jegyeztek fel a hatóságok.

Az első tíz hónapban 11 900 ilyen esetet regisztráltak, ami mintegy fele az előző év azonos időszakában feljegyzettnek. Ezen az útvonalon főként tunéziaiak, szudániak, pakisztániak és elefántcsontpartiak próbáltak meg Európába jutni.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom