Külföld

„Mint már annyiszor, ismét két rossz közül kell a kisebbiket választanunk”

Nem hozott igazi meglepetést a romániai elnökválasztás vasárnap tartott első fordulója, ám a második fordulóban két rossz jelölt közül lehet majd választani - vélekedtek az erdélyi magyar lapokban kedden közölt véleménycikkek szerzői.

„Mint már annyiszor, ismét két rossz közül kell a kisebbiket választanunk”
Viorica Dancila és Klaus Iohannis - A második fordulóra ők ketten maradtak, de az erdélyi magyar sajtó szerint egyikük sem jó választás
Fotó: AFP/Daniel Mihailescu

A Krónika vezércikkében úgy véli: nem történt nagy meglepetés a romániai elnökválasztás vasárnap tartott első fordulójában. Klaus Iohannis fölényes győzelme a cikkíró szerint azért érthetetlen, mert a szász politikus első mandátuma idején erősen passzívnak bizonyult. Értékelése szerint a szociáldemokrata Viorica Dancila második fordulóba jutása azt jelzi, hogy ezt az alakulatot nem lehet leírni. A lap a liberális Dan Barnát - a jobbközép Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) harmadik helyen végzett jelöltjét - nevezi a vasárnapi megmérettetés vesztesének.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a Krónika értékelése szerint felemás teljesítményt nyújtott: Kelemen Hunor pártelnöknek sokakat sikerült meggyőznie az államfőválasztás fontosságáról, viszont az általa elért eredmény jócskán elmarad a magyarság számarányától.

A Háromszék napilap vezércikkírója szerint az erdélyi magyarok számára sok jót nem hoz a második forduló. „Mint már annyiszor, ismét két rossz közül kell a kisebbiket választanunk. Eddig sem ígértek semmit nekünk, így legalább nem kell csalódnunk, ha nem teljesítik” - vélte a cikkíró. A lap szerint ha a két jelölt továbbra is csak saját táborában hajlandó kampányolni, és hívei biztonságot nyújtó köréből üzenget a másik tábornak, félő, hogy sokak számára tét nélkülivé válik a második forduló, és még annyian sem mennek el szavazni, mint az elsőben.

A marosvásárhelyi Népújság cikkírója úgy vélte: az, hogy Klaus Iohannis addig nem nyugszik, amíg nem sikerül eltüntetni a PSD-t a politikai színtérről, még egy pártelnökhöz is méltatlan lenne. Az efféle célok megvalósítása legkevésbé sem tartozik egy államfő hatáskörébe.

A Maszol.ro hírportál még hétfőn megjelent véleménycikkében úgy vélte, szinte mindegy, hogy végül a jobbközép politikai alakulat jelöltje: Klaus Iohannis vagy a szociáldemokrata Viorica Dancila nyeri meg a választások második fordulóját. „Iohannis nem vetkőzte le még a beszélő robot mezét, Dancila pedig amint kinyitja a száját, azonnal butaságot mond” - állapította meg a cikkíró.

Kapcsolódó írásaink

Papírforma elnökválasztás

ĀKlaus Iohannis jelenlegi államfő és Viorica Dăncilă volt kormányfő csaphat össze az elnöki bársonyszékért Romániában, Kelemen Hunor több mint négy százalékot kapott