Külföld

Megismételt patthelyzet

Bár a szocialisták odaértek az első helyre a spanyol választásokon, igazi győztes nincs, mert a kormányalakításhoz továbbra sincs meg a többsége senkinek

A spanyol parlament legnagyobb ereje ismét a szocialista párt lesz, de önállóan nem tud kormányt alakítani. Pedro Sánchez pártja kizárta a nagykoalíció lehetőségét a Néppárttal.

Megismételt patthelyzet
A legtöbb szavazatot Pedro Sánchezék kapták, de jelentősen erősödött a jobboldal
Fotó: AFP/A. Ware

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) nyerte a parlamenti választásokat. A szavazatok 94,9 százalékos feldolgozottságánál Pedro Sánchez pártja 28,6 százalékot szerzett, ami a parlament 350 fős alsóházában 120 mandátumot jelent majd. Ez azt jelenti, hogy továbbra sincs meg a többségük önállóan kormányt alakítani. Második helyen végzett a konzervatív Néppárt (PP) a szavazatok 20,78 százalékával, és így 88 képviselőjük lesz. Legtöbbet a bevándorlásellenes VOX párt erősödött; 15,12 százalékos választói támogatással 52 mandátumot nyertek, több mint a dupláját eddigi képviselői helyeiknek. Az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) radikális baloldali tömörülés 35 képviselővel lesz jelen. A legnagyobb vesztes az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt, akik a korábbi 57 mandátum helyett csak tízet szereztek. Az új törvényhozásban összesen 16 párt nyert képviseletet, köztük katalán és baszk nacionalista pártok, amelyek a mérleg nyelvét képezhetik. A spanyol parlament felsőházában a PSOE 92 mandátumot nyert el a közvetlenül választott 208 szenátusi helyből, a Néppártnak pedig 83 szenátora ül majd a parlamenti patkóban. A 265 tagú felsőházba összesen tizenegy párt nyert képviseletet a választáson.

Pedro Sánchez, kiemelte: arra törekszik, hogy haladó kormányt alakítson, amelynek érdekében együttműködési felhívást intéz minden politikai párthoz, kivéve azokhoz, „amelyek kizárják magukat az együttélésből, és gyűlöletbeszédet, antidemokratikus diskurzust folytatnak”. A PSOE tegnap közölte, hogy elveti a nagykoalíciót a Néppárttal, helyette a Podemos, az Állampolgárok és féltucatnyi törpepárt részvételével tervez kormányt alakítani.

„Spanyolország nem maradhat tovább patthelyzetben” – jelentette ki Pablo Casado, a konzervatív Néppárt (PP) elnöke. Albert Rivera, az Állampolgárok elnöke pedig a választás után lemondott posztjáról.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom