Külföld

Elégedetlenség a CDU-ban

Egyezségre jutott a német kabinet a nyugdíjrendszer átalakításáról

Hónapokig tartó viták után megállapodtak a német kormánypártok a nyugdíjrendszer átalakításáról – írta meg az MTI. A német sajtó tegnapi kommentárjai szerint az alapnyugdíjról szóló megegyezés ugyanakkor nem stabilizálja teljesen az Angela Merkel kancellár vezette törékeny koalíciót.

A szociáldemokraták (SPD) által szorgalmazott, valamint a másik két kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) által sokáig elutasított reformról kötött kompromisszum az ARD köztelevízió szerint nem azt jelenti, hogy sikerült „megmenteni a koalíciót”. A csatorna rámutatott, hogy a CDU-ban továbbra is nyílt vita zajlik arról, hogy az elnöki tisztséget alig egy éve betöltő Annegret Kramp-Karrenbauer alkalmas-e a párt vezetésére, és alkalmas-e kancellárjelöltnek. A Die Welt úgy tudja, a nyugdíjreformról kötött megállapodással szemben komoly ellenállás formálódik a CDU-ban, a párt több szervezete teljes egészében elutasítja az elképzelést.

Az új ellátási forma, amelyet 2021-től vezetnek be, arra az SPD-s követelésre épül, hogy a társadalomnak az öregségi nyugdíjminimumnál nagyobb járandósággal kell elismernie azokat, akik 35 év szolgálati idő után vonulnak nyugdíjba. Ezt biztosítja az új juttatás, amely a mindenkori nyugdíjminimumnál 10 százalékkal nagyobb összegre egészíti ki az érintettek járandóságát.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom