Külföld

Döntő hét Brüsszelben

Orbán Viktor együttműködésre törekszik majd Charles Michellel

A budapesti Karmelita kolostorban fogadta tegnap Orbán Viktor kormányfő Charles Michel volt belga kormányfőt, az Európai Tanács megválasztott elnökét.

Döntő hét Brüsszelben
A migrációról is tárgyalt az Európai Tanács megválasztott elnökével Orbán Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Ben

A megbeszélésen – Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnökének tájékoztatása szerint – a december 1-jén hivatalba lépő új tanácsi elnökkel áttekintették hazánk és az Európai Unió kapcsolatrendszerének összes fontos témáját a migrációtól kezdve a gazdaságpolitikán keresztül egészen a külpolitikáig. Mindketten hangsúlyozták, arra törekszenek, hogy a következő években sikerüljön megtalálni a jó válaszokat az Európa előtt álló kihívásokra.

Decemberben lép hivatalba – a tervek szerint, bár már most egy hónapos késéssel – az új Európai Bizottság is. A csúszás oka, hogy az Európai Parlament bizottságai az eredeti magyar, román és francia jelöltet is elutasították, majd Ursula von der Leyen megválasztott bizottsági elnök hetekig várta, hogy a kormányválsággal küzdő Bukarest új neveket küldjön.

A három, új, általa már elfogadott jelöltet csütörtökön hallgatják meg a szakbizottságok.

A szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztosnak szánt Várhelyi Olivérre elsőként, reggel kerül sor. Előtte azonban a jogi szakbizottság ma értékeli a biztosjelöltek pénzügyi érdekeltségekről szóló nyilatkozatait, s a meghallgatások előfeltétele, hogy a bizottság megerősítse: nincsen összeférhetetlenség a jelölt pénzügyi érdekeltségei és jövőbeli pozíciója között.

Tegnap egyébként kórházba vonult Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság jelenlegi elnöke, mivel értágulat miatt meg kell műteni. Felépüléséig, körülbelül két hétig, az első alelnöke, Frans Timmermans fogja helyettesíteni.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom