Külföld

A baloldali tiltakozás ellenére a kommunizmus „bűnös maradt”

Az olasz iskolákban is megemlékeznek a rendszerváltás évfordulójáról

Az ideológiai előítéletek mindeddig háttérbe szorították a történelmi igazságot. A Fratelli d’Italia (FdI – Olasz Testvérek) párt kezdeményezésére a római képviselőház kulturális bizottsága egyhangú döntéssel elfogadta a rendszerváltás harmincéves évfordulójának és a berlini fal leomlásának megünneplését.

Az előterjesztés szövege az olasz közoktatási rendszer minden szintjére kiterjed. Óvodától a felsőoktatásig minden iskolában meg kell emlékezni november 9-ről, a szabadság napjáról. A Paola Frassinetti FdI-s képviselő által benyújtott indítvány a baloldal ellenállását váltotta ki, képviselői kifogásolták és törölni akarták a kommunista rendszerre utaló kifejezést az indítvány szövegéből. Az FdI képviselői sikerként könyvelték el, hogy úgy sikerült elfogadtatniuk az indítvány szövegét, hogy a kommunizmus felelősségre vonása benne maradhatott.

Giorgia Meloni, a párt elnöke is megemlékezett a harmincéves rendszerváltásról. Milánóban megnyitotta a Viszlát átkozott fal elnevezésű kiállítást, utalva arra, hogy a történelmi dátum egyben Európa újjászületésének napja is. „Az ’56-os budapesti forradalom, a prágai tavasz, a lengyel Szolidaritás, valamint II. János Pál szavai és gesztusai nélkül lehetetlen lenne megérteni ezt a történelmi pillanatot. Az elnyomás leküzdéséhez vezető események sorának szimbóluma a lerombolt fal. Nem feledkezhetünk meg erről a napról, ha szabad Európában akarunk élni, olyan Európában, amely képes megvédeni gyökereit, identitását” – mondta Meloni a kiállítás megnyitóján.