Külföld

Pompeo: Az autoriter rendszerek nem örökéletűek

Az autoriter rendszerek nem maradnak fenn örök időkre, de a szabadság megmaradására sincs garancia soha - hangsúlyozta Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pénteken Berlinben a német fővárost évtizedekig kettéosztó fal ledöntésének 30. évfordulója alkalmából elmondott beszédében.

Pompeo: Az autoriter rendszerek nem örökéletűek
Pompeo: Tudomásul kell venni, hogy a jelenkor az értékek versengése
Fotó: AFP/Getty/Mark Wilson

Felidézte, hogy 1989-ben hazája hadseregének katonájaként az akkori Nyugat-Németországban szolgált, és az volt a meggyőződése, hogy egy olyan igazságtalan és elnyomó rendszer, mint a határ túloldalán működő Német Demokratikus Köztársaság (NDK) nem tarthat örökké. Azt viszont senki sem tudta, hogy mikor lesz vége a megosztottságnak, így amikor 1989 októberében új állomáshelyre vezényelték, fogalma sem volt arról, hogy néhány hét múlva ledöntik a berlini falat - mondta Mike Pompeo.

Felidézte azt is, hogy Erich Honecker néhai NDK-s pártvezető 1989. január 19-én - egy nappal George Bush amerikai elnök beiktatása előtt - azt jósolta, hogy a berlini fal 100 év múlva is áll majd. Azonban jóslata után csupán 294 nappal „a német bátorság” mégis ledöntötte a falat, aminek legfőbb tanulsága, hogy a tekintélyelvű rendszerek nem tartanak örökké - húzta alá Mike Pompeo.

Viszont a szabadságra sincs garancia, ezt mutatja például, hogy Oroszországot „egy volt KGB-tiszt” vezeti, akinek tevékenységre révén meggyilkolnak ellenzékieket és bevonulnak szomszédos államokba. Az autoriter rezsim „új víziója” megvalósításán dolgozó kínai vezetés is intő példa, és az a számos további ország is, amelyekben a vezetők „nem kormányoznak, hanem uralkodnak” - fejtette ki az amerikai külügyminiszter.

Mint mondta, a berlini fal ledöntése után Amerikában tévedtek abban, hogy ezentúl mindenütt demokrácia lesz és ki lehet vonni az amerikai katonákat Németországból. Az NDK-ra „rémisztően hasonlító” elnyomó, tekintélyelvű rendszerek megerősödése arra int, hogy a berlini fal ledöntésének 30. évfordulóján Németország, az Egyesült Államok és az egész Nyugat ne csak ünnepeljen, hanem vegye tudomásul, hogy meg kell védeni az 1989-ben győzedelmeskedett értékeket, a szabadságot és a demokráciát . Tudomásul kell venni, hogy a jelenkor „az értékek versengése”, és ebben a küzdelemben a „szabad nemzetek” ellenfelei a „nem szabad nemzetek” - mondta a republikánus politikus.

Ebben a küzdelemben csak összefogással lehet helytállni, Washington éppen ezért ösztökéli NATO-partnereit, így Németországot is, hogy növeljék védelmi kiadásaikat. Ezért hívja fel Washington a német kormány tagjainak figyelmét arra, hogy „még a saját (német) hírszerzésük vezetője szerint sem lehet megbízni” a Huawei kínai távközlési vállalatban. És éppen ezért nem akarja Washington, hogy „Vlagyimir Putyintól váljék függővé Európa energiaellátása” - mondta az amerikai diplomácia vezetője.

Mike Pompeo az egyik legtekintélyesebb német közhasznú alapítvány, a Körber Alapítvány (Körber Stiftung) ünnepi rendezvénye előtt megbeszélést folytatott Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszterrel és ellátogatott a belvárosi Új zsinagógába (Neue Synagoge), a rendezvény után pedig találkozott Angela Merkel kancellárral. A kancellár a tárgyalás előtt tett sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy Németország továbbra is támogatja majd az Egyesült Államokat a nemzetközi válságok megoldásában. Berlin Afganisztán, Ukrajna, Szíria és Líbia ügyében is tevékenyen hozzá akar járulni a problémák megoldásához - hangsúlyozta Angela Merkel.

Mike Pompeo aláhúzta: nagyra értékeli, hogy a berlini vezetés növelni kívánja védelemre fordított költségvetési kiadásokat, és elmondta: Washington számára Németország „rendkívül pontos partner” és az Egyesült Államok barátja. Az amerikai diplomácia vezetője elmondta: miniszterként nemigen nyílik alkalma arra, hogy hosszabb időt töltsön el egy országban, Németországban viszont két egész napot eltölthetett és nagyon hálás a vendégszeretetért és a különleges, megható élményekért. Kiemelte, hogy járhatott az ország keleti részén, az egykori NDK területén is, ahová a berlini fal leomlása előtt, amerikai katonaként nem juthatott el.

Mike Pompeo szerda este érkezett Németországba, hogy az Egyesült Államok kormányát képviselve részt vegyen a fal ledöntésének 30. évfordulójára szervezett ünnepségsorozaton. Csütörtökön felkereste a Bajorország tartományi Grafenwöhrben és Vilseckben állomásozó amerikai csapatokat, látogatást tett az egykori belnémet határon fekvő Mödlareuth településen, az egykori NDK területén pedig Lipcsében, ahol járt a Szent Miklós-templomban, az egykori keletnémet ellenzéki mozgalom egyik legfontosabb központjában.

Kapcsolódó írásaink