Külföld

Nézőpont: A magyarok a régiós átlagnál is jobban szimpatizálnak az Egyesült Államokkal

Az együttműködés még szorosabb ott, ahol egyetértés és megértés van két ország között – mondta David B. Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete a Nézőpont Intézetnél tett látogatása során. A közép-európaiak többsége jó véleménnyel van az Egyesült Államokról, a magyarok pedig a régiós átlagnál is jobban szimpatizálnak az USA-val – derült ki az eseményen bemutatott közvélemény-kutatásból, melyet a Nézőpont Intézett végzett 10 térségbeli országban.

Nézőpont: A magyarok a régiós átlagnál is jobban szimpatizálnak az Egyesült Államokkal
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: AFP/Nicholas Kamm

Hétfőn a Nézőpont Intézetbe látogatott David B. Cornstein, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete, ahol elemzőkkel közösen értékelte az Egyesült Államok és Közép-Európa kapcsolatát, különös tekintettel Magyarországra.

A közép-európai országok az Egyesült Államok természetes szövetségesei, ami megmutatkozik az USA régióbeli kedvező megítélésében – fogalmazott Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója prezentációjában. Ez a pozitív Amerika-kép annak is köszönhető, hogy Donald Trump kiemelt figyelmet fordít a térségre, és keresi az együttműködést a régió országaival. Ez jól látszott a Trump-kormányzat első három évében, hiszen amellett, hogy az amerikai elnök 11 alkalommal folytatott kétoldalú tárgyalásokat a térség országainak vezetőivel, egyik első külföldi útja Lengyelországba vezetett.

Kedvező a kelet-közép-európai országok USA-ról alkotott közvéleménye
Kedvező a kelet-közép-európai országok USA-ról alkotott közvéleménye
Fotó: Nézőpont Intézet

A közép-európai országok közvéleménye az USA tekintetében összességében kedvező képet mutat, hiszen 53 százaléknyian vannak kedvező, míg 40 százaléknyian kedvezőtlen véleménnyel az Egyesült Államokról – derült ki Mráz előadásából, amely során a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményeit ismertette. A térségben Romániában (79 százalék) és Lengyelországban (66 százalék) vélekednek a legkedvezőbben az USA-ról, aminek hátterében az Oroszország közelségéből fakadó geopolitikai megfontolások állhatnak. A legnagyobb elutasítottsága Szerbiában (61 százalék) és Ausztriában (59 százalék) van az Egyesült Államoknak. Nyugati szomszédunk esetében az ország semlegessége állhat a háttérben, míg Szerbiában a balkáni háború tapasztalatai alakíthatták negatívan az Amerika-képet.

Pozitív szemlélet uralja az USA-ról alkotott magyar közvéleményt
Pozitív szemlélet uralja az USA-ról alkotott magyar közvéleményt
Fotó: Nézőpont Intézet

Kapcsolódó írásaink