Külföld

Magyar kézbe kerül a bővítési portfólió

Hiába kárörvendett már előre a balliberális ellenzék, Von der Leyen nem cserélte meg a Várhelyi Olivérnek és a román jelöltnek szánt felelősségi területeket

Nem változtatta meg Ursula von der Leyen a portfóliók elosztását a következő Európai Bizottságban. A jövő héten megkezdődhetnek a meghallgatások.

Magyar kézbe kerül a bővítési portfólió
Várhelyi Olivér felelhet a következő években az új tagállamok felvételéért
Fotó: Kormany.hu

Hivatalossá vált tegnap, hogy – szemben a brüsszeli sajtó, valamint a Demokratikus Koalíció és a Momentum európai parlamenti képviselőinek találgatásaival – továbbra is a szomszédság- és bővítéspolitikai portfóliót szánja Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke a magyar biztosjelöltnek, Várhelyi Olivérnek. Korábban az Európai Parlament jogi bizottsága elutasította Trócsányi László magyar és Rovana Plumb román biztosjelöltet, Sylvie Goulard francia jelölt pedig a szakbizottsági meghallgatásain vérzett el. Míg azt hamar megerősítette Von der Leyen, hogy Thierry Bretonnak továbbra is a belső piaci portfóliót szánja, elterjedt a sajtóban, hogy a másik két jelöltnél csere történhet, és hazánk a közlekedést kapja a bővítés helyett.

A bukaresti kormányválság miatt csak a napokban érkeztek meg Brüsszelbe az új nevek, Von der Le­yen pedig a két felajánlott jelölt közül Adina Văleant választotta – leginkább azért, mert nő. A német politikus célja az volt, hogy női–férfi egyenlőség legyen a kollé­gium­ban, de ez már a Goulard–Breton csere előtt sem valósult meg tökéletesen. Ráadásul a szociáldemokrata frakció közölte, csak Văleant támogatná. A helyzet pikantériája, hogy a bukaresti Dancila-kormány összeomlása előtt szociáldemokrata jelöltet delegált Románia, az új kabinet azonban néppártiakat jelölt.

Von der Leyen szóvivője szerdán jelentette be, hogy Văleant választották, és a közlekedési tárcát kapja, tegnap pedig újságírói kérdésre az Európai Bizottság déli sajtótájékoztatóján is megerősítették, hogy nem változik a tárcák elosztása. A brüsszeli testület honlapján már elérhetők az új megbízólevelek. Von der Leyen azt írta Várhelyinek – aki jelenleg a brüsszeli magyar állandó képviselet vezetője –, hogy hiteles európai perspektívát kell nyújtani a Nyugat-Balkánnak, és magasabb szintre kell emelni a keleti partnerséget. A magyar biztos portfóliójába tartozik majd a déli szomszédság és Törökország is.

A jogi bizottság kedden vizsgálja az esetleges összeférhetetlenségeket a jelölteknél, majd 14-e után kerülhet sor a meghallgatásokra. A jelenlegi, az EP szerint erősen hipotetikus menetrend szerint december elsejétől, egy hónap késéssel hivatalba léphet az új bizottság.

A Von der Leyen csapatáról döntő EP egyébként töredezettebb, megosztottabb, mint az előző ciklusban. A brüsszeli Vote Watch elemzőintézet szerint ugyanakkor neki kedvezhet, hogy a különböző vezető pozíciókban a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) a legerősebben képviselt nemzeti párt.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom