Külföld

Iohannis az esélyes

A mérkőzés előre lefutottnak tűnik a román elnökválasztásokon, az ezüstérem a párton belüli versengés miatt lehet fontos Dancilának, Diaconunak és Barnának

Elnökválasztást tartanak vasárnap Romániában, amelynek főbb esélyese továbbra is Klaus Iohannis, a jelenlegi államfő. Akad még két-három esélyes jelölt és egy magyar – Kelemen Hunornak azonban nem a győzelem a célja – mondta lapunknak Pászkán Zsolt, a Külügyi és Külgazdasági Intézet szakértője.

Iohannis az esélyes
Jövőbe vetett hit – ifjú támogatók Iohannis kampányrendezvényén
Fotó: AFP/Daniel Mihailescu

Románia államfőt választ, két fordulóban: az elsőt vasárnap tartják tizennégy jelölttel, másodikat november 24-én a két legtöbb szavazatot szerzővel. A választói névjegyzékben mintegy 18,2 millió ember szerepel, ebből 716 ezren külföldön élnek, ők már péntektől elkezdhették leadni szavazataikat az arra kijelölt helyeken. A legutóbbi közvélemény-kutatások igen szórt eredményt adtak, egyben azonban egyetértettek: a jelenleg is elnöklő Klaus Iohannis (a frissen kormányra jutott nemzeti liberálisok – PNL – támogatottja) elsőségé­ben, akinek népszerűségét negyvenöt százalék körülre mérték, őt váltakozó sorrendben követik ellenlábasai, összesen tizenhárman.

Mint lapunknak Pászkán Zsolt elmondta, Iohannis elsősége kétségtelen, pártja kiépített struktúráival jól tud mozgósítani országosan, s bár elsősorban Erdélyben népszerű, a Kárpátokon túli elbizonytalanodó szocdemek (PSD) odaát is segítségére lehetnek. Ugyanakkor Iohannis pártja kormányra került, így a korábbi PSD-ellenes érzelmek már nem mozgósítják a tábort annyira – ráadásul ezen könnyen rajtaveszthet. Iohannis öt évig tétlenül nézte, ahogy a PSD megfosztja de facto elnöki jogköreitől, ő visszahúzódott, vitákban nem vett részt, interjúkat sem nagyon adott, belement Laura Codruta Kövesi menesztésébe a korrupcióellenes ügyészség éléről, végül a Viorica-kormánynak kezdett hirtelen keresztbe tenni, kivívva az alkotmánybíróság haragját.

Dancila egyébként maga is esélyes jelöltnek számít, aki az utóbbi időben bekeményített, keresztbe téve a pozíciójára és a pártra leselkedő volt kormányfőnek, Victor Pontának. Ugyanakkor maga is a túlélésért küzd a kudarcos kormányzás után, így neki életbevágó, hogy a második fordulóba bejusson, különben politikailag vége – mondta Pászkán.

Dan Barna – az USR és a magyargyűlölő múltú Dacian Ciolos-féle PLUS jelöltje – sokáig Iohannis fő kihívójaként mutatkozott, de egyrészt hasonló a szavazóbázisa, másrészt nincs országos lefedettsége a pártnak, s nagyot ütött Barnán, hogy miközben a korrupcióellenes harc éllovasának mutatkozott, épp nemrég leplezték le uniós pénzek furcsa eltűnését a háza táján. Szóba jöhet még Pászkán szerint Mircea Diaconu, aki mögött a liberális demokraták és Pontáék állnak, egyfajta román Zelenszkijként mutatkozott, de Ponta visszaszorult, s nincsenek a pártnak mozgósítást segítő „talpasai”.

Ők tehát az esélyes jelöltek, van számos esélytelen, és ott van a magyar: Kelemen Hunor az RMDSZ színeiben.

Pászkán Zsolt úgy vélte, hogy a párt saját jelenlegi támogatottsága ellenőrzése mellett elsősorban a jövőre következő helyhatósági és parlamenti választásokra akarja kipróbálni úgymond élesben a kampányelemeket. Azaz nyitni a fia­talok felé, beemelni a zöldpolitika elemeit, és erősíteni a román–magyar párbeszédet a román csator­nákon is.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom