Külföld

Bajban a szlovén kormány

Belebukhat a költségvetésbe az ötpárti koalíció – mondta lapunknak Janez Janša, a legnagyobb ellenzéki erő vezetője

Elvesztette többségét a Marjan Šarec-vezette szlovén kormány, miután a Baloldal (Levica) megvonta tőle a támogatását.

Bajban a szlovén kormány
Janez Janša
Fotó: MH

A kisebbségi kormányt öt párt alkotja: Šarec Listája (LMŠ), a szociáldemokraták (SD), a Miro Cerar külügyminiszter vezette Modern Centrum Párt (SMC), Alenka Bratušek insfrastrukturális miniszter pártja (SAB), valamint a Karl Erjavec védelmi miniszter által vezetett Szlovén Nyugdíjasok Demokratikus Pártja (DeSUS). Együtt 43 szavazatuk van a 90 fős törvényhozásban.

A Baloldal kilenc mandátummal támogatta kívülről a kormányt, azzal a feltétellel, hogy mielőbb megszüntetik az úgynevezett kiegészítő egészségbiztosítást. Szerdán azonban a parlament leszavazta Luka Mesec pártjának erre irányuló javaslatát, mondván, a kiegészítő egészségbiztosítás megszüntetése félmil­liárd euró hiányt okozna jövőre a költségvetésben. Šarec úgy látja, ki tudja tölteni a hivatali idejét, és újrakezdené az egyeztetéseket a Baloldallal. Abba azonban belebukhat a kabinet, ha nem szerzi meg három ellenzéki támogatását, és ezért nem tudják még ebben a hónapban elfogadni az új költségvetést. A szlovén sajtó szerint a jobboldali ellenzéki Szlovén Nemzeti Néppárt (SNS) négy képviselője vagy az olasz kisebbségi képviselő, Felice Žiža és a magyar Horváth Ferenc is kisegítheti a kabinetet.

A legnagyobb ellenzéki erő, a jobbközép Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnöke, Janez Janša volt kormányfő lapunknak tegnap úgy nyilatkozott, a kormány összeomlása elindult, de nem egyik napról a másikra történik meg. Janša szerint a két kisebbségi képviselő, valamint az SNS-esek segítségével a kabinet túlél, de a hatalma korlátozva lesz. „A fő problémájuk, hogy csökkenni kezdett a gazdasági növekedés, és mivel egy sokat költő, óriási étvágyú kabinetről van szó, a következő büdzsé alighanem lerombolja a kormányt” – fogalmazott a politikus, aki arra is rámutatott, hogy a koalíciót öt olyan kispárt alkotja, amely azonos választói bázisért verseng egymással.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom