Külföld

Támadás alatt a konzervatív értékek Szlovéniában

A balliberális miniszterelnök megtiltotta az állami vállalatoknak, hogy hirdessenek a Demokracija című hetilapban, amely egyedüliként számol be a migránsbűnözésről

Képtelen vádakkal illeti és anyagilag is el akarja lehetetleníteni az EP-választást elvesztő balliberális ljubljanai kormány a Fidesz testvérpártjához, a Szlovén Demokrata Párthoz (SDS) közel álló Demokraciját. A konzervatív hetilap főszerkesztője, Jože Biščak nyilatkozott lapunknak.

Támadás alatt a konzervatív értékek Szlovéniában
A szólásszabadságot sértik a kormány javaslatai, hangsúlyozta Jože Biščak
Fotó: Demokracija

– Miért került a balliberálisok célkeresztjébe a Demokracija?

– Amióta 2018 elején külsejében és tartalmában is megújult a Demokracija, nőtt az olvasóinak száma, és egyre befolyásosabbá vált. A lap nem politikailag korrekt, olyan dolgokról is beszámol, amikről a mainstream média nem. Például a bevándorlásról, van egy külön rovata, ahol az európai migránsbűnözésről számolunk be. Bőven van miről írnunk ebben a témában, és ezt az olvasók csak nálunk találják meg. A lap emellett határozottan ellenzi az LMBT-agenda tanításait, nemcsak a demokráciát, hanem az egyén nagyobb szabadságát is hirdeti. A demokrácia nem szükségszerűen jelent szabadságot, a szabadság pedig nem csak azt jelenti, hogy nem fosztanak meg a jogainktól. A szabadság azt is jelenti, hogy szabadon kifejezhetjük a véleményünket. Ez a gondolkodás zavarja a baloldali kormányt. Ez európai szinten is így van, az uralkodó elitnek semmi köze a demokráciá­hoz, az emberi jogokhoz, mindahhoz, ami naggyá tette az európai civilizációt.

– Milyen nehézségekkel kell szembenézniük?

– A baloldali szlovén kormány nemcsak el akarja hallgattatni, hanem anyagilag is tönkre akarja tenni a Demokraciját. Marjan Šarec kormányfő ezért felszólította az állami vállalatokat, ne hirdessenek olyan lapban, amely „intoleranciát terjeszt”. Egyértelműen ránk célzott.

– Hogyan igazolják ezt jogilag?

– Sehogy. Nem is lehet, hiszen ez ütközik az alkotmánnyal, amely szerint a szólásszabadságba minden beletartozik, ami a jog és az igazságszolgáltatás szerint nem elfogadhatatlan. A szabad és demokratikus országokban nagyon nagy a mozgástér. De Szlovéniában Šarec arra használja a pozícióját, hogy fellépjen a politikai és ideológiai ellenfeleivel szemben. A baloldali kormány persze törekszik arra, hogy mindezt hivatalossá tegye, és változtatni akar a médiatörvényen. A javaslat szerint egy állami tisztségviselő dolga lesz eldönteni, mi számít gyűlöletkeltésnek. A médiát utasítani lehet arra, hogy eltávolítson tartalmakat és meg is lehet büntetni a szereplőit. Ez nemcsak elfogadhatatlan beavatkozás a szerkesztés autonómiájába, hanem hatalmi pozícióból való beavatkozás a szólásszabadságba. Szeretne olyan országban élni, ahol egy állami bürokrata önkényesen eldönti, mi a megengedhető tartalom, és mi nem? Csak a bíróság dönthetne ebben a kérdésben, benne van a Btk.-ban, mi a gyűlöletbeszéd, azokra vonatkozik, akik faj, vallás, bőrszín, szexuális beállítottság miatt gyűlöletet, erőszakot, intoleranciát keltenek, s azokra is, akik kisebbítik a holo­kauszt súlyát. De ennek a törvénycikknek van egy biztosítéka, ami a szólásszabadságot védi a hatalmi visszaéléssel szemben.

– Összességében milyenek az erőviszonyok?

– Noha a Janez Janša vezette jobbközép Szlovén Demokrata Párt, az SDS megnyerte a legutóbbi parlamenti választást, nem alakíthatott kormányt, mert a többi párt előre közölte, nem lép velük koalícióra. Évek óta ez megy. A baloldali pártok egyetlen programja, hogy ellenzik az SDS-t. A parlamenti választásokat ezért a baloldal által dominált mainstream média segítségével SDS-ellenes szavazássá változtatják. A baloldali elit nem csak az intézmények feletti kiterjedt befolyása miatt őrzi a hatalmát és privilégiu­mait, hanem mert az emberek elhiszik a virtuális valóságot, amit a baloldali pártok rajzolnak fel nekik. A csendes többség ezért el se megy szavazni, és ezáltal lehetővé válik, hogy rossz kormány alakuljon. Ennek ellenére az SDS kétségtelenül Szlovénia legnagyobb és legjobban szervezett pártja, amely mindig Szlovénia érdekeit helyezi előtérbe a programjában, harcol a hagyományok, a szlovén kultúra, a normális család védelméért. Sajnos ezek az értékek a kulturális marxisták, a baloldal számára rasszistának, idegengyűlölőnek, homofóbnak számítanak. Így az SDS-t is, amely ezeket a hagyományos értékeket vallja, szélsőséges pártként stigmatizálják.

Kapcsolódó írásaink