Gazdaság

A szlovén-magyar gazdasági kapcsolatok bővítését sürgette Palkovics László

A szlovén-magyar gazdasági kapcsolatok és az innovációs együttműködések bővítését sürgette az innovációs és technológiai miniszter hétfőn, a Szlovén Turisztikai Hivatal budapesti rendezvényén.  

A szlovén-magyar gazdasági kapcsolatok bővítését sürgette Palkovics László
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter
Fotó: MH

Palkovics László elsősorban a mesterséges intelligencia, az ipar 4.0 és az 5G-kommunikáció közös fejlesztésében lát új lehetőségeket. Hatékony gazdasági kapcsolatok nélkül azonban az  idegenforgalmi együttműködés is elképzelhetetlen - tette hozzá.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a turizmus fenntarthatóságával Magyarország és Szlovénia is új kihívással szembesül, de a központi fekvésnek köszönhetően mindkét állam kedvező terepe lehet a kelet és a nyugat közötti kapcsolatok erősítésének.

Szlovénia miniszterelnöke a rendezvényen kiválónak nevezte a két ország viszonyát, és kijelentette, hogy a kapcsolatok új együttműködési lehetőségekkel bővülhetnek. Marjan Sarec bízik a turizmus fejlődésében is, hiszen - mint fogalmazott - zöld úti célként Szlovénia különleges, másutt nem látható természeti adottságokkal várja a külföldről érkezőket.

Az ország idegenforgalma ennek megfelelően a tiszta környezet fenntarthatóságára összpontosít - tette hozzá a szlovén kormányfő.     Zdravko Pocivalsek gazdaságfejlesztési és technológiai miniszter szerint a turizmus nem csupán kapcsolatot teremt kultúrák között, de a gazdasági hatása is jelentős.

A szlovén GDP 13 százaléka származik idegenforgalomból, 2018-ban 6 millió turista 15,6 millió vendégéjszakát töltött az országban - ismertette. A tárcavezető üdvözölte, hogy tavaly a korábbi évek átlagánál 30 százalékkal több, majdnem 200 ezer vendég érkezett Magyarországról, ezért az idegenforgalmi együttműködések folytatását szorgalmazta.

Kapcsolódó írásaink