Külföld

Maas: A német egység jelentős részben az Egyesült Államoknak köszönhető

A német egység jelentős részben az Egyesült Államoknak köszönhető - jelentette ki Heiko Maas német külügyminiszter a berlini fal lebontásának 30. évfordulója alkalmából tartott csütörtöki rendezvényen Lipcsében.

Maas: A német egység jelentős részben az Egyesült Államoknak köszönhető
Heiko Maas német külügyminiszter
Fotó: AFP / KAY NIETFELD

„Az Egyesült Államok vezető szerepe nélkül nem lett volna újraegyesítés” - hangoztatta a tárcavezető amerikai hivatali partnerével, Mike Pompeóval közös sajtótájékoztatóján. Elkötelezettek vagyunk az Egyesült Államok iránt és nagy hálával tartozunk - emelte ki Maas. Szabadságunkat és egységünket jelentős mértékben az Egyesült Államoknak köszönhetjük- tette hozzá.

A német tárcavezető hivatali partnerével szót ejtett aktuálpolitikai kérdésekről is. Maas hangsúlyozta Németország minden tőle telhetőt megtesz egy újabb normandiai formátumú, azaz Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország részvételével tartandó csúcstalálkozó megvalósítása érdekében.

Pompeo Ukrajna kapcsán arról beszélt: az Egyesült Államok azt szeretné elérni, hogy a kijevi vezetés számolja fel a korrupciót. „Az Egyesült Államokat aggasztja a korrupció magas szintje Ukrajnában. Minden eszközt megadunk Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek a korrupció felszámolásához - jelentette ki.

Pompeo nagyobb nyomásgyakorlásra szólította fel a nemzetközi közösséget Iránnal szemben, miután a teheráni vezetés a napokban újabb intézkedésekkel tovább csökkentette a 2015-ös többhatalmi megállapodásból fakadó kötelezettségei teljesítését.

Az amerikai tárcavezető egyben méltatta Németország erőfeszítéseit a nemzetközi konfliktusok rendezésében. ”Németország nagyszerű partner sok nemzetközi probléma megoldásában„ - húzta alá Pompeo. ”Elveink és aggályaink is azonosak. Néha eltér a megközelítésmódunk, de ez előfordul jó barátok és szövetségesek között„ - mondta.

Pompeo a NATO-t a történelem egyik legfontosabb stratégiai partnerségének nevezte. Az amerikai külügyminiszter szerda este érkezett Németországba.

A nap folyamán meglátogatta az amerikai csapatokat a bajorországi Grafenwöhrben és Vilseckben. Az amerikai tárcavezető emellett látogatást tett Mödlareuth településen is az egykori belnémet határon, valamint a lipcsei Szent Miklós-templomban.

A berlini fal lebontására is emlékezett Donald Trump a kommunizmus áldozatainak emléknapján

A berlini fal lebontására is emlékezett Donald Trump amerikai elnök a kommunizmus áldozatainak emléknapján kiadott üzenetében.

Az amerikai elnök hangsúlyozta: a kommunizmus áldozatainak emléknapján ”arra a több mint százmillió emberre emlékezünk, aki a kommunista elnyomás következtében halt meg„. Donald Trump kiemelte, hogy az idei emléknap egybeesik a berlini fal lebontásának 30. évfordulójával. Mint fogalmazott: ”1989. november 9-én eltökélt férfiak és nők nagy jelentőségű tettekkel váltották valóra Ronald Reagan nagyhatású szavait, lebontották az önkényuralom jelképét és üzenetet küldtek az egész világnak arról, hogy a demokrácia és a jogállam mindig győzedelmeskedik az elnyomás és a zsarnokság fölött„.

Az Egyesült Államok elnöke az emberi jogok szempontjából mérföldkőnek nevezte a 30 évvel ezelőtti történéseket. ”Eltökéltek vagyunk, hogy szövetségeseinkkel és partnereinkkel a jövőben is biztosítsuk, hogy a szabadság lángja továbbra is a reménység és a lehetőségek vezérlő fénysugara lehessen az egész világ számára„ - szögezte le Trump.

A kommunizmus áldozatai előtt tisztelgő emléknapot Donald Trump 2017-ben, a bolsevik forradalom oroszországi győzelmének 100. évfordulóján elnöki nyilatkozatban hirdette ki.

Kapcsolódó írásaink