Külföld

Kurd harcosok és Ankarával szövetséges lázadók tucatjai haltak meg az újabb harcokban

Mintegy 30 kurd harcos és Törökországgal szövetséges lázadó halt meg szerdán az észak-szíriai Rakka tartományban fellángolt harcokban - jelentette a szíriai háború fejleményeit nyomon követő szervezet.

Kurd harcosok és Ankarával szövetséges lázadók tucatjai haltak meg az újabb harcokban
A szíriai hadsereg katonái a Rakka tartomány északi részén lévő Ain-Isza város határában
Fotó: AFP/Sputnik/Michael Alaeddin

A harcok az elmúlt 24 órában váltak hevesebbé a tartomány északi részén lévő Ain-Isza város határában, ahol a török hadsereg erői és a Törökország által támogatott szíriai lázadók légi- és tüzérségi csapásokat mértek a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd haderő fegyvereseire - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

A nagy-britanniai székhelyű hálózat adatai szerint az SDF 305 harcosa, a török támogatású lázadók 353 fegyverese és a szíriai kormányerők 24 katonája esett el azóta, hogy Törökország október 9-én átfogó offenzívát indított a kurdok által ellenőrzött észak-szíriai térségek elfoglalására.

Az offenzíva elsődleges célpontja az SDF gerincét adó, Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia, amely Ankara szerint a Törökországban tevékeny Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadár terrorszervezet szíriai szövetségese.

A szembenálló felek között az elmúlt hetekben orosz közvetítéssel született néhány megállapodás, amelyek következtében a kurd milícia kivonult a szíriai-török határ térségéből, leálltak a harcok, és szíriai alakulatok vették át egyes szakaszainak ellenőrzését.

Törökország azonban nemrég azzal vádolta meg a kurd milíciát, hogy nem vonult ki az általa kijelölt határ menti övezet egyes részeiből, ez magyarázhatja a kurd erők és az Ankara által támogatott szíriai lázadók között kiújult harcokat.

Kapcsolódó írásaink