Külföld

Türingia: valóság lehet Berlin rémálma

A brüsszeli német befolyást is negatívan érintené egy előre hozott választás Günther Oettinger uniós biztos szerint

Németország veszíthet erejéből és befolyásából Brüsszelben, ha a Szociáldemokrata Párt (SPD) úgy dönt, hogy kilép a kormánykoalícióból – hangsúlyozta hétfőn Günther Oettinger német uniós költségvetési biztos a Politico brüsszeli lapnak.

A SPD a Kereszténydemokrata Unióval (CDU), valamint annak bajor testvérpártjával, a Keresztényszociális Unióval (CSU) alkotja a német kormányt. Az SPD új elnökének személyét december elején jelentik be, emellett hamarosan felülvizsgálják, érdemes-e folytatni a két éve szövetségi szinten folytatott együttműködést a CDU/CSU-val. Az egyre népszerűtlenebb SPD számos tagja sürgeti a kilépést a nagykoalícióból, azt remélve, hogy a párt ellenzékben szavazókat szerezhet vissza.

A kereszténydemokrata Oettinger a Politicónak hozzátette: meg kell őrizni a berlini stabilitást, már csak azért is, mert 2020 második fél évében Németország lesz az unió soros elnöke, és fontos ügyekben kell majd előrelépést elérniük.

Bírálta Heiko Maas szövetségi külügyminiszter tegnap Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi minisztert. Maas a német regionális lapokat összefogó RND-nek azt nyilatkozta, ártott a német külpolitikának, hogy Kramp-Karrenbauer nem egyeztetett a kormánnyal, mielőtt bejelentette volna tervét egy nemzetközi ellenőrzés alatt álló biztonsági övezet létrehozásáról Észak-Szíriában.

Közben tegnap a CDU 17 türingiai politikusa közös levélben kérte pártja tartományi választáson elért veresége után, hogy az Alternatíva Németországért (AfD) helyi szervezetével se zárják ki a tárgyalásokat a kormányalakítás során. Az AfD-re a szavazók 23,4 százaléka voksolt a tartományban, a levél aláírói a Tagesspiegel című lap szerint közölték, egy demokráciában nem lehet figyelmen kívül hagyni a választók közel negyedének akaratát. A CDU a türingiai választáson 21,8 százalékot ért el, a tartományban a szélsőbaloldali Die Linke győzött 31 százalékkal. Szövetségi szinten többször kizárták a CDU és az AfD együttműködését.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom