Külföld

Igazolniuk kell német nyelvtudásukat a Németországban dolgozó imámoknak

Igazolniuk kell majd német nyelvtudásukat a külföldi imámoknak,  mielőtt Németországban dolgozhatnának - erről hozott rendeletet szerdán a berlini kabinet.

Igazolniuk kell német nyelvtudásukat a Németországban dolgozó imámoknak
Kutyás rendőrök vizsgálják át a mecset környékét
Fotó: AFP/DPA/Marius Becker

A német kormány döntését ugyanakkor még a parlamentnek (Bundestag) is jóvá kell hagynia.
Horst Seehofer német belügyminiszter hangsúlyozta: a német nyelvtudás követelménye a társadalmi integrációt hivatott elősegíteni. „Ez annál  inkább igaz,  mivel  a lelkészek  sok bevándorló számára útmutatásként szolgálnak” - hangoztatta a tárcavezető.

 Hírügynökségek szerint a német kabinet az új előírással a koalíciós megállapodás egyik pontját hajtotta végre. „Elvárjuk, hogy a külföldi imámok németül beszéljenek” - idézte az APA osztrák hírügynökség a dokumentumot.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint ugyanakkor a nyelvtudási követelmények minden felekezet papjaira, tehát nemcsak a muszlim hitszónokokra vonatkoznak.

A rendelet értelmében a hitszónokoknak megfelelő németnyelvtudást kell igazolniuk, hogy vallási tevékenységük gyakorlásához tartózkodási engedélyt kaphassanak. Egy átmeneti időszakban azonban elegendő lesz az alapfokú nyelvtudásról bizonyságot tenniük.

A belügyi tárca felhívta a figyelmet arra, hogy a vallási közösségek sok bevándorló számára jelentenek gyülekezési pontot, amely önazonosságuk szempontjából is fontos. A hitszónokok ezért „példaképként szolgálnak és tanácsadói szerepük van, ami a békés egymás mellett élés és a bevándorlók sikeres németországi integrációja végett fontos”.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom