Külföld

Európa határainál a krízisek csak átmenetileg enyhültek

A biztonsági helyzet egyre kétségbeejtőbb az észak-afrikai Líbiában, ami különösen igaz az ott tartózkodó több százezer külföldire nézve.

Európa határainál a krízisek csak átmenetileg enyhültek
Migránsok Líbiában, Khoms partjainál
Fotó: AFP

Míg júliusban a tāǧūrā'-i menekültközpontot ért, több mint 50 ember halálát okozó légicsapás kapcsán egyes szervezetek a központok teljes kiürítése mellett érveltek, addig mára a UNHCR beszámolói szerint az a paradox helyzet állt elő, hogy a migránsok fizetnek azért, hogy a biztonságosabbnak ítélt központokba kerüljenek - írja legújabb elemzésében a Migrációkutató Intézet. 

Ezáltal egyrészt védelmet remélnek a milíciák zaklatásaitól, másrészt abban bíznak, hogy az ENSZ repatriálja vagy egy biztonságos harmadik országba szállítja őket. Ugyanakkor egyre többen vágnak neki a tengeri útnak is: 2019 szeptemberében a Frontex adatai szerint az előző hónaphoz képest 16 %-kal nőtt az olasz partokhoz érkezők száma, a UNHCR statisztikái szerint pedig csaknem megduplázódtak a számok.

Mindez mutatja, hogy miközben sokan megoldott és jelentőségét vesztett kérdésnek tekintik a migrációs válságot, Európa határainál a krízisek csak átmenetileg enyhültek: a fellángoló fegyveres konfliktusok, a gyenge állami struktúrák, illetve a hibás európai határőrizeti döntések könnyen destabilizálják a törékeny status quót, és újabb tömegeket ösztönözhetnek arra, hogy a kontinensen próbáljanak boldogulni - írja a kimutatás.

Kapcsolódó írásaink