Külföld

Bukarest két javaslatot küld a Romániának járó biztosi posztra

Adina Valean és Siegfried Muresan európai parlamenti (EP-) képviselők személyében Bukarest két lehetséges jelöltet is javasol a Romániának járó európai biztosi posztra - közölte szerdán Ludovic Orban kormányfő.

Bukarest két javaslatot küld a Romániának járó biztosi posztra
Bukarest két javaslatot küld a Romániának járó európai biztosi posztra
Fotó: MH

Románia ezzel eleget tesz Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) megválasztott elnöke elvárásának, aki egy-egy női és férfi jelölt megnevezését kérte a tagországoktól.

Orban az új kormány első hivatalos ülését követő sajtótájékoztatón rámutatott: a kettős javaslatról a kormányülésen jelen lévő Klaus Iohannis államfővel is konzultált, a döntést „közösen hozták”.

Az európai szociáldemokraták csak a román női jelöltet támogatják

Az európai szociáldemokraták a nemek közötti egyensúly érdekében  csak a román női jelöltet támogatják az új Európai Bizottságba - értesült a Politico című amerikai lap európai ügyekkel foglalkozó internetes kiadása.

A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége képviselőcsoportjának vezetője, Iratxe García kedden felhívta Ursula von der Leyen figyelmét, hogy az alakuló bizottság jelenleg több férfi, mint nőtagot számol, ami elfogadhatatlan számukra.

A helyzet azután alakult így, hogy a parlament illetékes bizottsága visszautasította Rovana Plumb román szociáldemokrata jelöltet - emlékeztetett Politico.

A hírportál értesülései szerint az európai szociáldemokraták nemcsak a nemek közötti, de a politikai egyensúly miatt is aggódnak. Frans Timmersmans, az Európai Bizottság szociáldemokrata alelnöke szerint a politikai egyensúly egyre inkább a jobboldali Európai Néppárt felé tolódik korábbi intézkedések révén, miután Ursula von der Leyen Valdis Dombrovskist, a volt lett konzervatív miniszterelnököt nevezte ki az új bizottság harmadik alelnökévé.

"Csoportunk számára nehéz elfogadni, hogy fennáll a politikai kiegyensúlyozatlanság veszélye, de ebben az esetben még fontosabbá válik a küzdelem a nemek közti egyensúlyért"-nyilatkozott a szociáldemokraták egyik tisztviselője

Amennyiben Ursula von der Leyen elfogadna egy férfi jelölését Romániától, az új Európai Bizottságban 16 férfi és 11 nő lenne, nem számítva az Egyesült Királyságot, amely eddig az ország unióból való kilépésének közelsége miatt nem adott nevezett meg jelöltet.
 

A jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusaiból álló új román kormány az EB-elnök által kiválasztandó jelöltről a bukaresti parlament véleményét is kikéri. Orban azt mondta: a hatályos törvények szerint levélben kéri fel a kétkamarás parlament házelnökeit, hogy szervezzék meg a jelölt (vagy adott esetben mindkét jelölt) meghallgatását a bukaresti parlament szakbizottságaiban.

Arra a kérdésre, hogy Bukarest továbbra is a közlekedési posztra javasol-e biztosjelöltet, vagy azzal is számol, hogy esetleg a (von der Leyen által eredetileg a magyar jelöltnek szánt) bővítési biztosi poszt megszerzésével is számol, Ludovic Orban azt mondta: ha lehetőség nyílik az esetleges cserére, akkor - Klaus Iohannisszal együtt - tárgyalni fog erről az EB megválasztott elnökével.

A bukaresti sajtó eddig biztosra vette, hogy az új kormány az Európai Néppárt EP-frakciójának alelnöki tisztségét betöltő Muresant fogja javasolni. Az EP ipari, kutatási és energiaügyi bizottságát elnöklő, szintén néppárti Valean jelölése némiképp meglepetésnek számít. A PNL-ben húsz éve politizáló Valean - aki Crin Antonescu volt PNL-elnök és korábbi ideiglenes államfő felesége - Románia csatlakozása, 2007 óta tagja az EP-nek, amely 2009-ben az ő jelentését elfogadva hirdetett harcot az unión belüli roaming-díjak korlátozása érdekében.

A korábbi bukaresti kormány első jelöltjét, Rovana Plumb szociáldemokrata EP-képviselőt szeptember végén összeférhetetlenségre hivatkozva leszavazta az EP jogi bizottsága. Viorica Dancila akkori miniszterelnök - akitől október 10-én megvonta a bizalmat a bukaresti parlament - időközben másik két szociáldemokrata biztosjelölttel is próbálkozott, akiknek a legitimitását a jobboldali román államfő megkérdőjelezte. Brüsszel ezért megvárta, hogy lezáruljon a román belpolitikai válság, és az ország élére kerülő új, legitim kormány jelöljön tisztségviselőt a Romániának járó posztra az Európai Bizottságba.

Kapcsolódó írásaink