Külföld

A Brexit leállítását ígérik a liberálisok

A brit kilépés után is sok tárgyalás vár még az unióra – figyelmeztetett Michel Barnier, míg Jo Swinson és Jeremy Corbyn egymást támadva kezdte meg a kampányt

A Brexit-megállapodás elfogadása nem jelenti a tárgyalások végét – figyelmeztetett Michel Barnier Brexit-főtárgyaló. Közben egymásnak estek a brit ellenzék pártjai, miután a Liberális Demokraták a kormányra kerülésük esetére az unióban maradást ígérték.

A Brexit leállítását ígérik a liberálisok
A Munkáspártot vezető Corbyn szerint a liberálisok azzal, hogy a Brexit leállítását ígérik, figyelmen kívül hagyják a 2016-os népszavazás eredményét
Fotó: AFP/Daniel Leal-Olivas

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság kereskedelmi kapcsolatairól szóló tárgyalások nehéznek és aprólékosnak ígérkeznek, az unió nem fogja engedni, hogy London tisztességtelen versenyelőnyt szerezzen – jelentette ki az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója kedden Lisszabonban a Web Summit nemzetközi technológiai konferencián. Szavai szerint, ha a brit parlament ratifikálja is a kilépési megállapodást, az még messze nem jelenti a folyamat végét. Az uniónak teljesen új viszonyrendszert és együttműködést kell kialakítania Londonnal – figyelmeztetett Barnier. Az Európai Bizottság tárgyalói készen állnak a tárgyalásokra, amelyek legalább olyan nehéznek ígérkeznek, mint a Brexit előkészítését szolgáló, éveken át tartó megbeszélések. A Brexit nem pusztán az unió és az Egyesült Királyság szétválásáról szól, számos következményét alábecsülik, az ugyanis komoly nehéz­ségekkel, átláthatatlan fejleményekkel járhat, viszont a megállapodás biztonságot jelenthet mindkét fél számára – mondta.

Jo Swinson, a Liberális Demokraták, a harmadik legnagyobb brit párt vezetője kijelentette, hogy ha kormányra kerülnek, leállítják a Brexitet, és az ebből eredő több tízmilliárd font többletjövedelmet a közszolgáltatások fejlesztésére fordítják. Jo Swinson a párt keddi nagygyűlésén erőteljesen bírálta a Munkáspárt vezetőjét, mert szerinte Jeremy Corbyn képtelen egyenes választ adni arra, hogy kormányra kerülése esetén mit kezdene a Brexittel. Corbyn ugyanakkor a Liberális Demokratákat bírálta: szerinte a liberálisok figyelmen kívül hagyják a 2016-os népszavazás eredményét.

A National Institute of Economic and Social Research (NIESR) londoni kutatóközpont tanulmánya szerint a brit GDP-érték már most 2,5 százalékkal alacsonyabb annál a szintnél, amelyet a Brexit-népszavazás nélkül el lehetett volna érni. A NIESR modellje azt mutatja, hogy ez a következő tíz évben 70 milliárd font (27 ezer milliárd forint) veszteséget okoz a brit gazdaságban, akkor is, ha az Egyesült Királyság rendezett módon, megállapodással lép ki az EU-ból.

Egyébként az eddigi alelnök, Sir Lindsay Hoyle, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt képviselője lett a brit parlamenti alsóházának új elnöke.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom