Külföld

Gorbacsov: Európa harminc évvel a berlini fal leomlása után is megosztott

Harminc évvel a berlini fal leomlása után Európa továbbra is megosztott - hangsúlyozta kedden Mihail Gorbacsov egykori szovjet államfő kedden Moszkvában a róla elnevezett alapítvány székhelyén.

Gorbacsov: Európa harminc évvel a berlini fal leomlása után is megosztott
Mihail Gorbacsov szerint a szovjet vezetés 30 évvel ezelőtt helyesen cselekedett, amikor nem alkalmazott erőt a berlini fal leomlásakor
Fotó: AFP/Sputnik/Alexey Kudenko

Gorbacsovnak Christian Wulff korábbi német államfő átadta Frank-Walter Steinmeier jelenlegi német elnök írásos üzenetét, ebben Steinmeier háláját fejezte ki  a német újraegyesítésben betöltött szerepéért.

„Az emberek azt remélték, hogy Európa megosztottsága véget ért. Azt remélték, hogy egész Európa közös otthonunk lesz. De még messze vagyunk attól, hogy valóra váltsuk ezeket a reményeket” - jelentette ki Gorbacsov.

Meggyőződésének adott hangot azzal kapcsolatban is, hogy a szovjet vezetés 30 évvel ezelőtt „helyesen cselekedett, amikor nem alkalmazott erőt a berlini fal leomlásakor”. Az Interfax orosz hírügynökség kérdésére válaszolva megjegyezte, hogy „nemcsak, hogy nem próbáltuk meg bevetni az akkori NDK-ban állomásozó szovjet csapatokat, hanem megtettünk minden tőlünk telhetőt, hogy a folyamat békés irányba fejlődjön”.

Gorbacsov ugyanakkor sajnálatának adott hangot amiatt, hogy nem alakult ki Európában „közös biztonsági struktúra, továbbá egy konfliktusmegelőző és -kezelő rendszer sem”. „Pedig kontinensünknek nagyon nagy szüksége lenne rá! Erről meggyőződhettünk az elmúlt évek keserű tapasztalatai alapján” - fogalmazott.

Gorbacsov azonban meggyőződésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy „a jelenlegi válság leküzdhető”, és hogy a világ vezetőinek jelenlegi generációja képes lesz „helyreállítani a párbeszédet és a bizalmat” az európai kontinensen. „Mindnyájan hozzájárulhatunk a konfrontáció leküzdéséhez. (...) Kívánom, hogy mindnyájan következetesen harcoljunk egy falak nélküli Európáért” -  jelentette ki.

Kapcsolódó írásaink

Az MSZMP legutolsó kongresszusa

ĀHarminc éve szabadon 17. Pozsgay Imre annak a véleményének adott hangot, hogy „az MSZMP története minden értéke ellenére a pártállam, az állampárti szerkezet története”

A vasfüggöny lebontása

ĀHarminc éve szabadon 12. A soproni Páneurópai Pikniken több száz NDK-s menekült áttörte a magyar–osztrák határt, ez volt az első kivert kő a berlini falból

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom